• Календар

  В момента няма предстоящи събития.

 • 03-22-18

  На 22 март, четвъртък, в „Българско школо“ гостува Вал Стоева – главен радактор на сайта „Детски книги“, председател на едноименната фондация, борец за по-голям достъп на децата до литература и един от създателите на „Бисерче вълшебно“ – единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са деца от 5 до 16 години.

  Вал участва в две срещи с ученици от 2, 3, 4 и 5 клас в Атриума на Школото. С подкрепата на Овергаз училището се сдоби с близо 40 книги, чиито заглавия са включени в тазгодишното издание на „Бисерче вълшебно“.

  С помощта на Вал Стоева децата научиха повече за възможността да се включат със своята читателска оценка в литературната награда. Те четоха откъси от “Феята от захарницата” на Катя Антонова и заедно се срещнаха с “Топлото човече” на Мая Дългъчева.

  Опитаха да отговорят на въпроса “Кое е най-скъпото нещо?”. Мама, приятелството, здравето, семейството, знанието – това бяха част от отговорите, а отговорът на Мая Дългъчева се крие в края на книгата.

  По-големите се запознаха с „Като на филм” от Винко Мьодерндорфер и “Истории за лека нощ за момичета бунтарки” с автори Елена Фавили и Франческа Кавало.

  Непосредствено след края на посещението й, зададохме няколко въпроса на Вал Стоева. Ето какво сподели пред нашата общност:

  Какво се случи днес в Атриума на „Българско школо“ с твое участие и с всички тези книги?

  Тук съм по покана на Дарина Георгиева от Овергаз, за да представя част от номинираните заглавия в награда „Бисерче вълшебно“ тази година – тези, които Овергаз дарява на „Българско школо“, за да могат учениците да се включат в гласуването.

  „Бисерче вълшебно“ е единствената награда в България за най-добра детска книга, в която гласуват  деца от 5 до 16 години. Наградата се провежда с подкрепата на МОН и Столична община, под патронажа на Министерство на културата.

  Всъщност, срещите с ученици от 2 до 6 клас в „Българско школо протекоха много емоционално. Вярвам, че когато децата имат досег до съвременни заглавия, интересът им към четенето неимоверно се събужда.

  Срещат ли се български заглавия сред претендентите за наградата?

  Има българска литература, да. Първата година имаше само пет номинирани книги от български писатели. Тази година е шестото издание и броят им вече е 32 от общо 101 заглавия. Което е голям успех. Миналата година спечелиха само български книги.

  Българската литература се търси и тъй като тя е съвременна, това я прави достъпна и желана от децата.

  Как преминаха срещите с децата?

  Първата беше с ученици от 2 и 3 клас. На тях представих категория „Изследователи“ за деца между 8 и 10 години и им показах част от нехудожествените заглавия. Следим всички световни изследвания за грамотността и се опитваме да модифицираме наградата всяка година, така че тя да е полезна на младите почитатели.

  С нехудожествената литература развиваме функционалната грамотност и същевременно показваме на децата, че енциклопедиите, които те познават като книжно тяло с много информация, могат да бъдат различни и забавни. Например „Вълшебна математика“ за деца от 1 и 2 клас, в която се обяснява Теория на вероятностите под формата на игра.

  За първи път съм в „Българско школо“ и съм изключително щастлива. Много ми харесва тук. Децата са страхотни, тези срещи са зареждащи. Особено когато видиш четящи деца. А тези деца са четящи.

  Помолих ги да ми препоръчат книги и те споделиха страхотни съвременни заглавия, което ме кара да отправя поздравления както към учителите им, така и към техните родители, защото явно тук, в „Българско школо“ всички работят заедно, за да отгледат грамотно поколение.

  Наградата „Бисерче вълшебно“ дава на децата възможност не само да открият какво ново има на литературния пазар, но и да изразят своето мнение, да споделят кое им харесва и така да помогнат на писателите да се ориентират какво търси и препдочита тяхната аудитория. Научете подробности за инициативата в официалния сайт на „Бисерче вълшебно“.

  03-12-18
  Децата на “Българско школо” бяха майсторите на тестото тази неделя. Професионалисти хлебари от “Мрежа Хлебни къщи” бяха специалните гости, които разказаха по интересен, увлекателен и забавен начин за методите на учене чрез преживяването „Театър на трохите”.
  Възпитаниците на школото сложиха престилките, запретнаха ръкави и омесиха чудни хлебчета и питки. Майките и татковците също взеха дейно участие в приготвянето на хляба. Родители и деца заедно сяха брашно, рисуваха, създаваха фигури от тесто, разказваха интересни истории, свързани с произведенията си и накрая се насладиха на вкусния хляб.
  Всички заедно месихме, смесихме се и бяхме свързани чрез хляба. Заедно научихме тайните на добре приготвеното тесто, а децата показаха неподозирани артистични заложби. На финала всяко семейство имаше възможност да занесе и опече вкъщи своя замък, тесто, цвете, сърце от тесто, за да сподели емоцията с всички близки.
  Вижте снимки от инциативата:
  02-19-18

  На 19 феруари, когато традиционно почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски, в “Българско школо” гостува Христина Богданова, една от родствениците на Дякона по линия на сестра му Яна.

  Христина се срещна с децата от втори, трети и четвърти клас по инициатива на Светлана Големанова – майка на Дари от 4 в клас и Радост от 2 в клас.

  Срещата се състоя в Атриума на училището и по време на нея Христина Богданова разказа на децата подробности за човека Васил, за неговата лична история от времето преди да стане национален герой.

  Какъв е бил като дете, как е общувал с приятелите си, какви са били отношенията в семейството му, каква е била неговата връзка с училището и как се е справял като ученик, а след това и като даскал – това бяха само част от акцентите по време на дискусията с децата, които вдигаха ръка и активно участваха със спoделяне на знания за историческата фигура Васил Левски.

  “Говоренето за човешкото в Левски пред децата помага по-лесно да осмислят историята му. Ценностите по-лесно се предават, когато има емоция. Емоцията е нещото, което много докосва децата и развива въображението им.

  Левски много е обичал децата. Те са били негова особена слабост. И се е отнасял към тях с много внимание и грижа. Това, на което е искал да ги научи, е да бъдат преди всичко смели. Да бъдат много любознателни, защото това е начинът да надскочиш дребнотемието, духовната нищета, страховете и онова, което ни прави роби по дух.

  Това е пътят – да бъдат смели и да бъдат любознателни. Да имат мечти и да не се страхуват, да вярват в силите си по начина, по който той е вярвал и в собствените си сили, и в силите на народа ни. Важно е децата да чуят и усетят това, да се опитат да го направят в живота си.”

  Това сподели за общонстта на Българско школо Христина Богданова, която вече 10 години инвестира време и средства в организиране на срещи в София и различни градове на страната, по време на които разказва за делото на Апостола по един различен, достъпен и човешки начин.

  “Преди известно време се запознах с Хриси, без да предполагам коя е. Наши общи познати ми разказаха и аз бях много впечатлена и въодушевена. Тя е отворена душа, която иска да пресъздава и преразказва делото на Апостола, затова в неформален разговор я попитах дали може да сподели пред дечицата ми и техните съученици какво знае за Апостола” – разказва за идеята Светлана Големанова, която също присъстваше на срещата, посветена на Васил Левски, в “Българско школо”.

  02-15-18

  Addvantage е партньорската програма за всички училища, езикови школи, университети и институции, които регистрират кандидати за изпити в Британски съвет всяка година.

  Като партньор на Британски съвет, “Българско школо” е включено в програмата от самото й създаване, а наши ученици печелят награди с резултатите от положените от тях изпити година след година. На 02.02.2018 г. “Българско школо” беше наградено със златен плакет по програмата.

  Повече подробности научаваме от Даниела Йосифова, преподавател по английски език на 5, 6 и 7 клас в нашето училище:

  “Децата ни се справят блестящо на изпитите Cambridge English: Young Learners и за тях това e истинска радост. При по-големите стигаме и до First Certificate. По принцип този сертификат е предвиден да се взима от ученици в 9-10 клас, самото му естество като ниво го изисква, но тъй като ние имаме нагласата да работим усилено, всяка година имаме седмокласници, които взимат изпита успешно.

  Колегите полагат големи усилия при подготовката им и смятам, че съвместната работа  с децата ни носи този голям успех.”

  Децата от Българско школо се състезават с ученици от цяла България, както от други училища, така и от различни езикови школи. Няма година, в която училището да не е взело награда по програмата, като обикновено възпитаниците му се класират на челни позиции.

  Тепърва предстои учениците на “Българско школо” да се изявяват със своите постижения в изучаването на чужд език на различни трибуни. Очавкайте новини за всичко актуално от училищния живот в сайта на “Българско школо”.

  02-13-18

  Скъпи родители,

  на 13 февруари, вторник, в “Българско школо” се проведоха 3 беседи с децата от 2, 3 и 4 клас, посветени  на безопасното сърфиране в интернет. Гост беше Жюстин Томс - един от водещите експерти и предприемачи у нас в областта на онлайн медиите и онлайн маркетинга, майка, преподавател в НБУ, автор на множество книги и блогър.

  Трите групи изгледаха образователния документален филм “Сърфирам безопасно”, след което заедно обсъдиха правилата за безопасно сърфиране, опасностите и възможностите, които интернет им дава.

  “За жалост в момента виждаме, че на 2-3 годинки децата вече влизат в интернет. Има фрапантни случаи с деца, които отказват да се хранят, ако не са пред устройство, такива примери се срещат все по-често.

  В крайна сметка в интернет децата могат да научат много неща – чужд език, да си помагат по математика – стига да се намери балансът, плюсовете и минусите.

  Това е моя лична кампания, която вече 10 години доброволно извършвам. Не получавам заплащане, винаги намирам подкрепа за издаването на тиража на книжките. Една брошура много лесно влиза в кофата, докато книжката е нещо, което остава и може да се ползва и от други деца.

  Всяка година още през декември пускам по един апел към бизнеса за спонсорство за тиража на книжките. Тази година Овергаз се отзоваха и спонсорираха издаването им. Това е поета отговорност към нашите деца и дава възможност 1000 книжки да заминат из цялата страна.

  Трябва да насърчаваме децата да ползват интернет за позитивни цели, градивно, както и да сме наясно на какви игри играят. За всяка игра има препоръчителна възраст. Отговорността е в ръцете на родителите.”

  Това сподели за нашата общност Жюстин Томс по време на посещението си в “Българско школо”. Децата бяха активни, демонстрираха знания по темата и задаваха любипитни и актуални въпроси като “Как да различим фалшивите новини от истинските?”

  Всички деца получиха по една книжка “Сърфирам безопасно”,  в която могат да четат и препрочитат златните правила за безопасен престой в мрежата, полезни  и за родителите, чийто основен приоритет е сигурността на малките.

  Защо е важно да пазим паролите си в тайна от хора извън семейството? Защо да отговаряме онлайн само на близки и познати? Това са само част от важните въпроси, чиито ценни отговори можете да откриете в специалното издание.

  02-08-18

  Уважаеми родители,

   

  Информираме ви, че  свободни места в детска градина “Слънчево зайче”, част от учебен комплекс “Българско школо”, има в следните групи:

   

  • I група (деца от 3 до 4 години)
  • II група (деца от 4 до 5 години)

  Местата са ограничени.

   

  ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА

   

  Нашата градина е място, в което малчуганите се чувстват разбрани и подкрепяни в своето физическо, емоционално, интелектуално и социално  развитие. Тя е място, където те идват с удоволствие и всеки ден се срещат с нови увлекателни факти за света около тях.

  В “Слънчево зайче” се прилага авторска концепция за възпитание и развитие, включаваща съвременни игрови методи и развиващи програми в различни области: английски език, плуване, народни танци, йога и много др.  Повече за нас може да прочетете тук

   

  При желание за записване моля попълнете Заявлението и го изпратете на електронна поща:  detska_gradina@bgshkolo.com

  01-26-18

  Всички знаем, че движението е особено важно за децата и подрастващите и “Българско школо” се старае да поощрява своите възпитаници в техните спортни интереси. Не само добрата спортна база в училището, но и допълнителните занимания помагат да възпитаме у учениците любов към активния начин на живот.

  Футболът е един от любимите спортове на малки и големи и учениците в “Бълагрско школо” имат възможността да тренират два пъти седмично футбол в рамките на една от допълнителните дейности, които училището предлага.

  В резултат на своите усилия през годината, нашите малки футболисти отбелязаха много добри резултати на поредното издание на турнира “Купа Олимпия”, който се проведе на 9 и 10 декември 2017 година в спортен коплекс “Драгалевци”.

  В турнира участие взеха 500 деца от различни учебни заведения. Отборът на “Българско школо” се класира на първо място във възрастова група 5-6 клас и на трето място във възрастова група 3-4 клас. А индивидуалната наградата за най-добър футболист във възрастова група 5-6 клас взе Бранимир Костадинов, възпитаник на Школото.

  “Имаме много добри традиции с децата oт “Българско школо”. Шеста година работим заедно. Страхотна организация.  Децата винаги са много ентусиазирани, тренират, изпълнителни са. Голяма част от тях са и част от отборите в първенствата на Български футболен съюз. Там те ходят с нас по състезания. Бранко, който спечели индивидуалната награда за най-добър вратар, е един от тях.

  В клуба има доста момиченца. Те се справят наравно с момчетата. Смесени групи са.”

  Това каза Иван Стоилов, треньор по футбол в “Българско школо.”

  Следващият футболен турнир с участие на децата от “Българско школо” ще се проведе през месец април 2018 година.

  01-08-18

  Скъпи семейства,

  На 5 януари, петък, експерти от Овергаз проведоха своя традиционен открит урок по екология в „Българско школо“ с ученици от 6 клас по проект “Опознай природата и я опазвай”. Темата беше “Природният газ, качеството на въздуха и здравето”. 

  Децата взеха активно участие в обсъждането на важни и актуални въпроси, свързани със замърсяването на въздуха и научиха какво можем да направим, за да намалим вредното въздействие от използването на горива и енергия.

  Никола Делев от „Овергаз Мрежи” обясни на учениците колко важно е да се предприемат мерки за подобряване на качеството на въздуха.

  Децата в “Българско Школо” са страхотни, те са много будни, те разсъждават, опитват се да извлекат  полезното от всичко, което чуват, да вникнат, да разширят познанията си. Питат и задават умни въпроси.

  Много е важно децата да разберат, че за да постигнем подобряване на качеството на околното среда и качеството на атмосферния въздух, са необходими действия от наша страна. Те могат да бъдат в различни посоки, с различен ефект, но важно е да знаят, че всичко е в нашите ръце и че трябва да предприемаме устойчиви мерки, които да се спазват всеки ден, а не веднъж годишно или веднъж седмично.” - обясни Никола Делев.

  Учениците се обединиха около тезата, че хората са част от природата и не трябва да я замърсяват.

  В първата седмица на месец април 2018 г., седмицата на гората, Овергаз и децата от “Българско школо” ще обединят усилия по друг съвместен проект – „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“. За пореден път учениците ще участват в залесяването на нова горичка край София.

  Овергаз статира този проект през 2000 година и благодарение на него вече има около 500 декара възстановени гори, голяма част от тях -  с помощта на деца от “Българско Школо”.

  “Страхотно е да видиш как едно дете на 12-13 години засажда дръвче с пламък в очите и иска още и още” - разказва Никола Делев.

  Проектът “Опознай природата и я опазвай” започва през 2008 г. и се осъществява с деца от 5-6 клас на “Българско школо”. Той е част от дългосрочната инициатива за опазване на околната среда и екологичната отговорност на Овергаз. Целта на инициативата е да се изгради положително отношение към природата в младото поколение, като се използват както традиционните методи за обучение, така и работа сред природата. 

  01-03-18

  Скъпи семейства, честита нова 2018 година! Нека тя донесе много светли перспективи за децата ни и за всички нас!

  Коледата на 2017 година отмина, но творчеството на нашите деца, техните ентусиазъм и въображение остават, за да ни радват и вдъхновяват.

  Вяра Николова ни изпрати сценария за коледното тържество, в който е разказала накратко за част от многото вълнуващи инициативи на Школата по творческо мислене и писане, която ръководи в “Българско школо”. 

  Вижте някои от прекрасните детски писма до Дядо Коледа, както и авторски стихотворения на празнична тематика:

  В последните седмици с децата от Школата по творческо мислене и писане си припомнихме легендите за коледния хляб, за коледните чорапчета, за коледното дръвче и за подаръците под него…

  Четохме също историята на Спасителя ни от гледната точка на една снежинка, разказана увлекателно от Асен Рзцветников. Съпреживявахме вълненията на гостоприемната катеричка от приказката на Георги Райчев „Катеричкина Коледа“. Изпитахме вдъхновение от историята за „Боровото клонче от селцето Сен Мартен“ на Паулу Коелю…

  Интересни бяха разсъжденията на децата по различни провокативни въпроси.

   

  Можете и всички вие да се замислите над тях.

  Какво би станало, ако 365 дни в годината е Коледа?

  А ако машината за подаръци се развали?

  Кой ще е първият закон, който ще въведеш, ако си Министър на Коледата?

  От кои беди би спасил човечеството със силата на коледната магия?

  Ако ти си главен герой на Коледния филм „Сам в училище на Коледа“, какви ще бъдат твоите приключения?

  Какво би станало, ако свариш Дядо Коледа как похапва от канелените бисквитки, които си му оставил на масата?

  Кои са предимствата и недостатъците на Коледа?

  Разсъждавахме и по някои мъдри мисли на известни хора за този най-любим наш празник.

  “Коледа не е дата. Това е състояние на ума.” – Мери Елън Чейс

  “Който не носи Коледа в сърцето си, никога няма да я открие под коледното дръвче.” – Рой Смит

  Коледа не е просто времето, когато отваряме подаръците си, а времето, когато отваряме сърцата си. – Джанис Медитър

  Съгласихме се с Харлан Милър, че би било чудесно, ако можехме да консервираме в буркани коледното настроение и да отваряме по един всеки месец.

  Всъщност – защо не?

  Много ни се иска с децата от школата да ви поднесем по един буркан с коледно настроение и ако вие също като нас имате достатъчно фантазия – можете да приберете вече бурканите в чантите си!

  Както стана ясно за много от нас Коледа е още една възможност за креативни предизвикателства, затова сега ще ви запознаем с резултатите от творческата седмица, в която децата на нашето училище писахте своите писма до Добрия старец. В тях споделяха искрено своите чувства, свързани с празника, надеждите си за идната година, както и своята представа за коледните вълшебства.

  Какво чудо си пожелават децата на Българско школо в навечерието на Коледа? За какви подаръци мечтаят?

   

  Ето малка част от желанията:

  Моля те, Дядо Коледа, за късмет по литература и шестици в училище!

  Мили Дядо Коледа, дай ми късмет и добри оценки и намери хубав Iphone SE.

  Хората да бъдат по-усмихнати и да не се карат.

  Искам всички да са здрави и голямото ти семейство да продължава да радва децата по света.

  Искам да стана богиня на кучетата.

  Моят подарък искам да е да се спасят всички бездомни животни.  

  Интересно е писмото на Мария Иванова от 5-а клас. Нека да го прочетем:

   

  „Скъпи Дядо Коледа,

  Честита Коледа! Тази година не искам да ти се хваля колко съм била добра или нещо подобно. Не искам 1 000 000 в куфарче, ново колело, куче или най-новия айфон. Аз бих искала да опазиш моите родители от злото. Бих искала да им даваш здраве и късмет. Това е. Благодаря за вниманието!“

  Оригинално е и посланието на София Бояджиева от 5-а клас.

   

  „Скъпи Дядо Коледа,

  Писна ми от подаръци вече!

  Тази година беше специална за мен. Случиха ми се много интересни неща, които не може да се опишат! Почувствах нещо уникално…, но ти знаеш и без това всичко, нали?

  Честно да ти кажа, няма нужда да идваш при мен! Мисля, че ще си прекарам страхотно със семейството и няма да ми трябва нищо друго.

  Може да се погрижиш само за Айк – донеси му някоя играчка или по-специално кокалче!

  Чао! Весела Коледа!

  Софи“

  Много интересни са въпросите на децата към Дядо Коледа.

  Сред тях се открояват тези на Ивелина от 5-а клас:

   

  Дядо Коледа, какво ще стане, ако хората продължат да се карат, въпреки молбата ми да сториш чудо, за да им помогнеш да не го правят?

  Защо възрастните не пишат писма до тебе – нали и на тях им трябва малко магия… Да не си им забранил?

  Дядо Коледа, сърдиш ли се, че в последните години не ти пиша писма – може би защото вече съм голяма или защото нямам време.

  Дядо Коледа, как си?

  Продължаваме с поезия на тема: Зимна коледна приказка

  София – 5-а

   

  Скъпи Дядо Коледа,

  аз си мечтая добро да направя,

  усмивки по Коледа да има,

  от щастие всеки да прелива.

  Под елхата опаковани подаръци не искам,

  а да заваря малко коте нещо да си гризка.

  Но мама е категорична, че котки не ще

  и предпочита в Рим да ме заведе. 

  Коледна вечер

  Катерина Пеева 5-в

   

  Дядо Коледа с шейната

  носи даровете на децата.

  Тъй че всеки малчуган,

  чака своя армаган.

  Белобрадият добряк,

  преминава всеки праг.

  И зачерква той наред

  имена на послушковци безчет.

  Със своите елени верни

  прелита над земи безмерни.

  И едва след чувала последен

  се оттегля по пътя безследен.

  Дядо Коледа

  Катерина Пеева

   

  Дядо Коледа пристига

  и отвънка глас надига:

  - Хей, елате тук деца,

  че за вас са тез неща!

  После влезе през комина

  със камион и балерина.

  Щом ги сложи под елхата,

  той изчезна със шейната.

  Лора-5-а

   

  Дядо Коледа, децата по света

  карат ли те да се усмихваш?

  Карат ли те да танцуваш от щастие и радост?

  Ако те карат, сподели!

  Ако те обичат, ти кажи!

  Ала ний –  децата знаем,

  че от тебе по-добър не можем да мечтаем!

  Виктория 6-б

   

  Баба Зима тук дойде -

  за радост на всяко дете.

  Пухкав сняг заваля.

  Един малчуган изкрещя:

  „Тук дойде радостта!“

  Весел смях навън ехти.

  Кучето ми пак скимти.

  Коледата наближава.

  Аз подаръци раздавам.

  На Коледа ухае вън,

  сякаш е прекрасен сън.

  Дядо Коледа намина,

  за да ни напомни, че е зима.

  Той подаръци раздава

  и децата вдъхновява.

  Пада, пада пухкав сняг.

  слагаме елхата пак.

  Украсявам, украсявам

  и подарък подарявам.

  Дядо Коледа отвън -

  аз сънувам чуден сън -

  как подарък ми дарява

  и над мене радостта огрява.

  Дядо Коледа

  Мони – 4-в

   

  Дядо Коледа препуска

  през преспи и снегове.

  Лети с шейната си изкусна,

  украсена в ярки цветове.

  Подаръци раздава

  в радостния град.

  И бедните спасява

  от мъчителния глад.

  Така той всички ни дарява

  с радостта незабравима.

  А вие, моля ви, простете,

  но тука свършва коледната рима.

  Скъпи деца,

  Благодарим ви за вашата чиста вяра, за надеждите си, които споделяте с нас, вече порасналите деца, и за чудодейната ви любов, с която ни пречиствате и променяте!

  Пожелаваме ви да не губите никога този пламък в душите си, както и способността си да съзирате чудесата около себе си и дори сами да ги творите!

  Весела Коледа и Щастлива Нова 2018 година!

  12-22-17

  В последния учебен ден, преди зимната ваканция, ансамбъл „Филип Кутев“ представи своя поздрав, по случай празниците, за възпитаниците на ЧСУ Българско школо. Повече от един час децата имаха възможност да се наслаждават на хубавата българска фолклорна музика. Научиха любопитни подробности за народната носия, обичаите и дори на финала участваха в празничното право хоро.

  Учениците приеха с възторг и бурни аплодисменти изпълнението на танцьорите и певците от ансамбъла. Чуха и видяха традиционни родопски песни и шопски песни и танци, като голямата изненада се оказа начинът, по който беше пресъздаден обичая „коледуване“.

  Ето какво сподели Тянка Иванова, която е част от ансамбъла повече от 22 години:

  Как децата възприемат народната музика?

  Честно казано децата ни приемат много добре. Радват се искрено на българските народни танци. Това не са модерните съвременни ритми, но децата харесват българския фолклор. Малките зрители имат възможност да гледат различни подобни представления по телевизията, но има разлика, когато контактът е по-близък, както се случи днес.

  А каква публика са децата?

  Те са много откровени, страхотна публика. При тях няма лицемерие, може лесно да разбереш и усетиш какво е настроението им.

  Има ли интерес от страна на децата към народната музика?

  Според мен има много голям интерес. Не само от страна на децата, много хора са любопитни към фолклорните музика и танци. В почти всички градове са създадени клубове, в които хората се събират, танцуват. Щастливи сме, че интересът към народните танци е много голям. Хората имат нужда да се върнат назад към традициите си. Децата са тези, които виждат, че родителите обичат народната музика и те самите също започват да я харесват.

  Децата имат ли любим танц, песен, която изпълнявате?

  Не мога да посоча един, защото всеки танц има различна душа. Както ние хората сме коренно различни като чувства и емоции, такива са и танците. Всеки човек намира нещо любимо в определен танц, песен и това е най-хубавото. Това разнообразие създава чувството на колоритност и пълнота.

  На Вас какво ви носят танците?

  Танцувам, защото обичам. Танците и музиката ме зареждат. Това е чувство, което трудно се описва с обикновени думи. Енергията, атмосферата, която се създава, когато сме на сцената – усещането е несравнимо и невероятно. Зарядът се предава на хората, процесът е двустранен – ние към публиката и публиката към нас. Това е и причината да бъде изключително трудно да се слезе от сцената. Много е силно чувството.

  На Facebook страницата на “Българско школо” можете да видите видео от емоционалната среща.