11-14-17

На 13 ноември, понеделник, популярният български писател, автор на детски книги, Иван Раденков, гостува на децата от Българско Школо. Седмица след като посети и детска градина „Слънчево зайче“, той проведе изключително занимателна среща с третите класове в Стаята за музика в училището.

„Чувствам като свое призвание да направя така, че децата да четат повече, да имат повече интерес към книгата и литературата.

Тази година реших да обикалям училища, детски градини и библиотеки. Така попаднах и в “Българско школо”.

Много хубаво мина и в детската градина, и в училището. Поговорихме с децата за това какво значи автор, как се правят детските книги, художникът как рисува, печатниците как работят. В детската пях с китарата някои от авторските ми песнички.“

Едната от игрите, която Иван Раденков организира при срещите с децата, е свързана със създаване на невероятни разкази. Едно дете казва една дума, друго – друга и така се получава цяла история.

Иван е силно впечатлен от разказа, който малчуганите от „Слънчево зайче“ измислят преди седмица. Думите са „ягода“ и „панталон“, а историята е за един дизайнер на облекла, който поръчва на своя крояч да създаде панталон, който всички деца да харесват и да искат да носят. Кроячът много мислил и се сетил, че децата винаги обичат ягоди, така че направил панталон от ягоди.

Проблемът бил, че в училище децата хапвали от панталоните. Сутрин отивали с дълги, а на обед се връщали с къси панталони. По лакомите – дори без. Ето защо, както и учителите потвърдили одобрително, изводът е, че всички деца трябва да ходят с резервни панталонки на детска градина.

Третокласниците пък се насладили на много видео в залата за музика, както и картички с автографи на финала.

„Супер възпитани деца, впечатлен съм. Всички въпроси бяха зададени с вдигане на ръка“ – коментира Иван Раденков, а ние се надяваме да зарадва още много малчугани с веселите си визити.

Иван Раденков е  баща на две  момчета и автор на поредиците „Книги за татковци“ и „Истории от големия двор“.  Освен писател е и музикнат, ето защо книгите му често вървят с музика. Сред любимите му детски четива са „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ и „Емил от Льонеберя“.

11-13-17

На 10 ноември, петък, Ямболският куклен театър “Георги Митев” отново гостува на децата от Българско школо, този път с предствлението „Приключенията на Жиночка“. То беше поставено два пъти от 10 и от 11 часа пред две групи деца – възпитаници на детска градина „Слъчнево зайче“ и подготвитлните паралелки, и пред ученици от първи и втори клас.

Ето какво разказа Елена Дойчева, директор на Куклен театър „Георги Митев“ – Ямбол, за връзката на театъра с Българско школо и културната дейност, която развиват:

Вече имаме няколко години съвместна работа с Българско школо. Всяка година гостуваме с нови спектакли. Заглавието, което представихме сега, с автор Георги Геров, също е ново и беше отличено на тазгодишното двадесето издание на Националния Куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“.

Това е традицонен фестивал в Ямбол. В рамките на последното му издание  се състоя и национален литературен конкурс за писане на приказка за куклен театър. Овергаз осигури наградния фонд и сега издаваме сборник с наградените пиеси. Сашо Дончев е един от хората, които милеят за театъра и фестивала.

„Приключенията на Жиночка“ спечели награда за оригинален текст. Постановката е с режисьор Мария Банова, музиката е на Димо Стоянов  П.И.Ф.

Текстът е интересeн, философски и съвременен. Децата гледаха с огромен интерес. Ямбол е град с традиции, свързани с литературата, с изксутвото и с театъра, както драматичен, така и куклен. Ние сме съхранили фестивала с участието и на чуждестранни гости. Той се разширява, става все по-интересен.”

Елена вярва, че кукленият театър премахва граници и пространства и е близо за децата. Скоро с актьорите от куклен театър “Георги Митев” тръгват на турне из югоизточна България.

„Впечатлени сме от работата на Българско школо и се надявам да работим заедно и в бъдеще.“ – довършва г-жа Дойчева.

11-09-17

Децата опознават света през играта. Тяхното въображение не е просто инструмент за забавление, то е и средство за учене и развиване на важни умения, които им помагат да се адаптират към света, но и да затвърдят и обогатят своята собствена, неповторима идентичност.

Фантазирането е изключително важно за малките и ние, възрастните, не бива да ги спираме да живеят в своите магически светове, да рисуват своите розови еднорози и да вярват в своите добри феи. Напротив. Заедно с тях можем и трябва да изживяваме въображаемото, без което действителността би била не просто сива, но немислима.

Изглежда в това вярва и Ирина Вълчанова, която  води предаването „Детското БНР“ и заедно с деца от „Българско школо“, участници в Школата по творческо мислене и писане с ръководител г-жа Вяра Николова, представя Клуба на фантазьорите в ефира на Българското национално радио.

Веднъж в месеца предаването е посветено на въображението. Децата, които гостуват, са поощрени да измислят истории, да разгръщат фантазията си и  да творят сюжети.

Емануела от 3-в клас, Белослава от 4-в клас и Ния от 5-б клас са фантазьорите в поредния брой. Те разказват за това как обичат да фантазират и в радиопредаването им задават интересни въпроси, което е забавно. Изглежда изобщо не се притесняват и  ентусиазирано започват да измислят напълно импровизирано фантастични сюжети само след един-единствен въпрос или реплика, подадени от водещата.

Вяра и Ирина се запознават преди пет години, когато Вяра гостува в радиото, за да разкаже за награда, спечелена от децата от школата, която ръководи. Така Ирина се среща за първи път с възпитаниците на училището и веднага разбира, че те биха звучали прекрасно в ефир:

„Разбрах, че са по-различни от останалите и това се дължи на всичко, което ги е учила Вяра. Те не са вкарани в калъп, приучени са всеки един от тях да бъде различен, да създава в момента истории, да си играе с думите. Умеят да напишат заедно едно стихотворение – един от експериментите на Вяра е именно това.

Това са деца, които бяха готови да се включат в моето предаване, защото всичко, на което бих ги обучавала месеци наред, вече беше свършено.

Хлапетата, които четат, по някакъв начин си приличат – като тези тук – личи, че са четящи. Няма как да разчитаме на развитото им въображение, ако не са привлечени от това.“

Много от децата от Школата по творческо мислене и писане участват и в литературния конкурс „Искри“, организиран от БНР. За пет години те са спечелили вече десет награди. А това е най-старият и авторитетен конкурс за детско литературно творчество у нас – на цели 35 години.

„Всъщност това, което Вяра прави, си проличава много добре, когато праща и творбите на децата си за „Искри“, защото те по правило печелят конкурси. Нищо не остава ей така. Каквото посеем, това цъфва.“ – разказва Ирина.

Тя е убедена, че е важно децата да търсят вълшебната страна на обикновените неща, което със сигурност ще им помага с каквото и да се занимават в бъдеще. Допълва, че е важно едно дете да не бъде спирано, като почне да разказва някаква история. Не е задължително то да се занимава после с писане. Дори с техника да се занимава, най-големите открития се правят, когато мозъкът е настроен така, че да търси винаги алтернативни пътища към нещо. Фантазията е едно от най-ценните неща, вярва радиоводещата.

На въпроса защо е важно децата да се занимават с извънкласни дейности, с активности, които не са част от тяхната ежедневна образователна програма, Ирина отговаря:

„Защото, като че ли, само в тях децата се запазват такива, каквито са. Учебната програма се стреми да ги уеднакви, тя изисква еднакви неща от тях. Докато свободата, която се предполага, че имаме, когато седнем да пишем нещо или когато си фантазираме пред микрофона, винаги вади това от човека, което е извън рамката и което невинаги се забелязва на пръв поглед. Така че, ако тази свобода липсва, всички ще бъдем в много по-голяма степен еднакви. Няма да имаме собствената си физиономия, което, за съжаление, прави с нас системата. Аз без тези деца не мога да съществувам, надявам се и те да имат нужда от мен.“

Клубът на фантазьорите звучи в неделното детско радиопредаване от 9.00 ч. по програма „Христо Ботев“ на БНР.

11-02-17

Група деца от първи до четвърти клас, ученици в “Българско школо”, посрещнаха деня на народните будители на първи ноември различно тази година. Заедно с Албена Костадинова, класен ръководител на III б клас и основател на клуб „Родолюбие“, те станаха част от възстановка на обучение в старо възрожденско училище в Националния исторически музей по случай празника.

На 31 октомври, 1 и 2 ноември музеят отваря врати за ученици, които искат да се запознаят с това как едно време техните връстници са се учили да четат и пишат с помощта на пясък и перо.

В музея бяха много впечатлени. Служител, облечена в стар възрожденски стил, им обясни какво е взаимно училище и как са се обучавали там. Децата имаха възможност да пишат на пясък или с перо и мастило.

Когато излязат извън учебната среда и посетят различно място, сменят атмосферата, стават по-ангажирани, чувстват се запленени да научат нещо ново по различен начин, приятно им е да излизаме.

Видяхме панагюрското съкровище. Беше много любопитно и интересно да го видят на живо, останаха изненадани, защото си го представяха по-голямо.“ – разказва Албена.

Клубът по родолюбие е активна част от училищния живот вече месец и е включен в допълнителните дейности за учениците в „Българско школо“ през тази учебна година.

Целта му е да предложи на децата един по-задълбочен поглед върху българската история, природа и култура, като ги ангажира в разнообразни занятия, които по алтернативен и забавен начин правят информацията по-достъпна за тях.

Вижте снимки от посещението на децата в Националния исторически музей в Деня на народните будители:

11-01-17

Вторият брой на вестник „Училището и светът“ е вече факт, а негови редактори и издатели са децата от IV a клас в „Българско школо“.

Това е повече от вълнуващо, не просто защото всички работят върху изданието с изключителна отдаденост, подкрепени от своите родители и класен ръководител, но и защото вече можем да очакваме по един нов брой всеки месец.

Срещаме се с учениците и класната им Антоанета Савова, за да научим повече за тази вдъхновяваща инициатива:

„Идеята идва от едно от децата – Юлина Николова. Миналата Коледа родителите решиха да подарят на всеки от класа по една интересна книга, която децата не оставиха, докато не прочетоха докрай. Идеята дойде именно от тази книжка – „Страхотните 5“ – разказва г-жа Савова.

Малката Юлина, която дава идеята за училищния вестник, допълва: „Това е книжка с дедективи, които разгадават мистерии и след това ги събират във вестник, който те са създали и го разпространяват сами. Оттам ми дойде идеята целият клас да направим вестник.“

И действително всички други приемат това предложение с искрен ентусиазъм. Всеки иска да каже нещо, всеки иска да сподели защо се е включил и какво е написал за втория брой на изданието. А в него наистина има всевъзможни любопитни факти и истории .

На първите страници можем да научим от Мишо Пенчев,  че 90% от шофьорите пеят с пълно гърло зад волана любимите си песни, както и още специално подбрани факти за автомобилите изобщо.

Марина Несторова е писала за глината и с широка усмивка разказва колко много обича да твори и създава неща с ръцете си, което я е провокирало да потърси повече информация за грънчарството и да я сподели със своите съученици.

Във вестника ще откриете информация за планетите и динозаврите, предоставена на читателите специално от Иван Бакалов и Иван Гърков. Спортната страница е с автор Вяра Парапунова, а Николай Петров разказва как много обича растенията, каквито семейството му отглежда в изобилие вкъщи, и затова участва в броя с публикация, посветена на хабенарията – вид орхидея.

Ники е силно впечатлен от материала на своя съученик и колега в редакцията – Йоан Алексиев, който посвещава своята публикация на интересните факти за човешките тяло.

Във втория брой на „Училището и светът“ можете да прочетете още „Красива като българка“  с автор Ралица Цонева, където се разказва за очарователните и силни владетелки в нашата история, а пък Юлина, инициаторът на всичко това, решава да изброи интересни факти за кафето.

Нейният малък брат, второкласникът Ник, също се включва в броя с кратък, но съдържателен текст, посветен на Антарктида.

“Всеки участва, всеки избира тема, която му е интересна и у дома, с помощта на родителите, подготвят статията. Една от майките се е заела с оформлението и отпечатването.

Всички родители също са много сплотени като децата. Това не е единствената инициатива на нашия клас. Стараем се да виждаме нещата, които учим по „Човек и общество“. Затова организираме екскурзии – семейно, целият клас с мами, татковци, батковци и сестри посещаваме места, с които децата се запознават на живо. Тогава наистина има смисъл. Когато учихме занаяти, отидохме в Етъра.

Заставам зад всяка тяхна идея, стига да е добра. Според мен тази идея е добра. Докато търсят материалите за вестника, научават много нови неща и дават възможност на други да научат нови неща, също така.“ – разказва Антоанета.

Това, което най-много иска като преподавател, е децата да са грамотни и да не са поставени в шаблон. Да сбъдват мечтите, които са различни за всеки един. Да са личности. Ето защо в работата си се стреми да им показва нещата от учебника на практика и всячески избягва добре познатото ни от едно време наизустяване.

Антоанета споделя как вече 25 години е при децата и щом не е отишла другаде, значи те наистина я вдъхновяват. За нея работата с деца е нещо невероятно и е убедена, че няма откъде другаде да получиш този заряд, колкото и изтощителна да е професията.

„За 4 години заедно съм спокойна за тези деца, че могат да споделят с мен всякакъв проблем и да го решим заедно“ – довършва тя и призовава да очакваме следващия брой на „Училището и светът“ през ноември в електронен вариант на сайта на „Българско школо“, а при изявено желание – и на хартиен носител.

10-23-17

В момента, в който „извадиш“ едно дете от безвъпросното съществуване по инерция и го направиш активно, дръпнеш го от екрана, от телефона, от неговия паралелен свят и му покажеш толкова много други възможности, в които то може да се развива, се случва нещо изключително ценно.

Детето става друго, различно. Участието в подобен проект, може да сътвори чудеса – да доведе до активизиране и пробуждане.“

Това разказва с видимо вълнение Вяра Николова – дългогодишен преподавател в „Българско школо“ и ръководител на школа по творческо мислене и писане – за мултидисциплинарния майсторски клас на тема „Как да сътворим спектакъл” с участието на деца от „Българско школо“ и от други учебни заведения, който се проведе на 18 септември в „Студио 5“, НДК.

Само за няколко часа всички 33 участници успяват да подготвят за поставяне на сцена три алтернативни финала на мултимедийния спектакъл за деца и юноши „Сянката“ по едноименната приказка на Ханс-Кристиян Андерсен, представен в София по време на фестивала „Конкордия“ между 13 и  15 октомври.

Инициативата за този майсторски клас идва от организатора на фестивала Ирина-Калина Грудева – популярен български музикант, певец и пърфоманс артист, която от години живее в Дания и Швейцария, където се занимава със съвременни артистични проекти, а от  доста време насам има и специален интерес към работата с деца.

Преди няколко месеца тя се свързва с Вяра Николова с предложението да направят заедно майсторски клас с участието на деца от училището и школата. Ето какво още разказа Вяра за инициативата:

„В Дания вече прилагат нещо, в което ние виждаме бъдещето на работата с децата. Затварят дадено училище за седмица и в него влизат специалисти по различни сценични изкуства. Учениците се разпределят по екипи, в които дават всичко от себе си, всеки открива неподозирани таланти и за кратко време се създава сценарий, след което той се поставя на сцена.

Това нещо е много интересно и дава възможности на децата да се открият в различни посоки.

Форматът е в хармония с концепцията на Школата по творческо мислене и писане към „Българско школо“, с която за 5-6 години спечелихме множество награди от национални и световни конкурси. Това много вдъхновява децата.

Ирина-Калина дойде в България, за да направи международен фестивал на съвременното изкуство. Покани световни изпълнители, целият форум беше на изключително високо ниво. Мултидисциплинарният клас беше съпътстващо фестивала събитие. Идеята беше да провокираме децата да измислят друг финал на една философска приказка на Андерсен.

Целта беше да поканим ученици, изкушени от творческото писане. По-голямата част от участниците са възпитаници на Българско школо.“

Вяра разказва как всички те откликват с голям ентусиазъм на идеята.

Самата тя е изключително впечатлена от желанието, с което децата работят и от огромния творчески потенциал, който притежават и успяват да вложат в процеса на работа.

„Когато ги поканих, една част от децата казаха: „Разбира се, идваме да пишем, само не ни карайте да играем на сцена“, след това обаче, като видяха за какво става дума, казаха: „А, не! Искаме и ние да се включим“.

Така те самите се преоткриха в разни посоки и според мен това е една уникална възможност за тях – помогна им да научат малко повече за самите себе си, за това, което могат да направят.

Според мен така ги изтръгваме от инертността и пасивността, правим ги активни, действащи хора, които създават свой прочит на света и могат да контролират случването му във всеки един етап.

Даваме им огромна възможност да изявят себе си, провокираме ги с това, че имат много малко време, в което трябва да проявят целия спектър на своята креативност, да се надскочат.

Така се изграждат много полезни умения за живота, които иначе училището не може да ти даде.

Точно тази борбеност –  да не се пречупиш, ако ти е трудно – да се надмогнеш, да продължиш, да извадиш най-доброто от себе си, не само заради себе си, но и заради екипа, с който работиш – те я проявиха.

Така се изграждат лидерски качества и се поощрява креативност, която избликва след това във всичко друго, което правят.“

Вяра споделя как Ирина-Калина Гудева се надява да може да създаде по-голяма възможност за децата да се развиват и да намери финансиране от родината на Андерсен, Дания, където подобна инициатива би била уважена, за да се реализира цикъл с пренаписани Андерсенови приказки (а защо не и приказките на някои от българските разказвачи), които да се поставят на сцена.

10-20-17

На 18 октомври, сряда, в Българско школо гостуваха Никола Делев и Стела Благова от Овергаз Инк.  Те посетиха децата за поредното образователно занятие в рамките на проекта на Овергаз “Опознай природата и я опазвай”.

“Този път, с началото на есента, решихме да дадем на децата повече свобода да демонстрират отношението си към природата като покажат какво е този сезон за тях в тези красиви колажи с листа и снимки. 

Някои сложиха и стихотворения за есента, една част от които самите те са написали. Снимките също направиха сами. През годините сме провеждали и уроци по фотография, по обработване на снимки, с няколко “поколения” шести класове в Българско школо. Целта на проекта е и да провокираме децата да работят в екип и да изградят подобни умения и навици.  

Всички винаги са участвали с голямо желание, но този път сякаш беше дори с още по-голямо”  - разказа Никола Делев.

В творческото занятие се включиха 34 ученици от пети и шести клас. Заедно те създадоха тези красиви пана.

С проекта „Опознай природата и я опазвай” екипът на Овергаз цели да повиши екологичната култура на младите, да обогати знанията на децата за заобикалящия ги свят, да популяризира защитените територии и тяхното опазване, както и да информира малчуганите за защитените видове растения и животни. Следващото занимание с децата от Българско школо ще се проведене напролет.

10-16-17

В слънчевата сутрин на 15 октомври група деца от Българско Школо и техните родители се включиха в инициaтивата за разходка и творчески полуден на Витоша.

Знаем, че връзката с природата е важна за всеки един от нас и затова направихме така, че малките да усетят това сами по възможно най-забавния и интересен начин.

С помощта на ентусиастите от Детска архитектурна работилница те се включиха в специално творческо ателие на тема “Мечта за Витоша” и създадоха свои макети от естествените материали, които събраха самички по време на разходката до заслона, разположен по средата на пътеката Драгалевци-Бояна.

Получиха се истински произведения на изкуството, с които можеш с удоволствие да декорираш дома си. 

Благодарим на Арх. Магдалина Ръжева за предоставентие кадри. Вижте тях и още снимки от това прекрасно неделно утро:

 

 *Инициативата се осъществява с подкрепата на Овергаз. Компанията полага дългосрочни грижи за пътеката Драгалевци-Бояна в рамките на споразумение за осиновяване с Дирекция на Природен парк Витоша.

10-11-17

Уважаеми ученици, родители, учители,

На 15 октомври (неделя) общността на Българско школо се отправя към Витоша.

#БГ ШКОЛО за ВИТОША ще включва неделен поход в планината, занимателна дискусия и работилница на тема „Мечта за Витоша”.

Заедно с архитектите от Детска архитектурна работилница ще изследваме района, ще играем образователни игри, ще помечтаем и ще създадем свои макети от естествени материали.

Къде: сборен пункт: Информационен природозащитен център, кв. Драгалвци от 10:00ч.

Кога: 15 октомври (неделя), 10-13ч.

Заявете своето участие ТУКа ако някой от родителите или учителите иска да се включи в организационния екип – пишете ни.

*Овергаз полага дългосрочни грижи за пътеката Драгалевци-Бояна в рамките на споразумение за осиновяване с Дирекция на Природен парк Витоша.

Очакваме ви!

09-15-17

На 15 септември новата учебна година за децата в “Българско школо” започна в 09:00 часа сутринта с  вълнуващо тържество в Аудиториума на училището.

С много усмивки, песни, танци, стихотворвения и добри пожелания всички ученици – от подготвителен до седми клас – отпразнуваха първия учебен ден.

Родители, близки на децата и преподаватели допринесоха с много аплодисменти и празнично настроение за тържествената атмосфера в училището.

Малките с нескрит ентусиазъм представиха разнообразната програма.

Освен в униформите на “Българско школо”, някои от децата бяха облечени и в традиционни български носии за своето изпълнение на сцена.

Вълнението за най-малките беше най-голямо.

След края на програмата, която беше старателно подготвена от учители и ученици броени дни преди 15 септември, класовете се отправиха към украсените с балони и заредените с учебни пособия стаи на “Българско школо”.

Ето и още прекрасни снимки, които любезно ни изпрати Стела Арищиева – родител на възпитаник в Българско школо:

На добър час, скъпи ученици! Бъдете все така усмихнати и учете смело!