05-21-18

Скъпи семейства,

традиционно, в края на всяка учебна година, учениците от “Българско школо”, които посещават допълнителните часове по английски език, водени от г-жа Даниела Йосифова, презентират наученото през двата срока по впечатляващ начин пред родители и близки.

Тази година, на 16 май, в Атриума на “Българско школо”, ученици от 3 и 4 клас посветиха своето представление на английски език на Българското председателство на съвета на Европейския съюз.

Ето какво сподели за нашата общност Даниела Йосифова малко след края на презентациите:

Децата, понеже са много интелигентни, разбраха за какво става дума и им беше страшно интересно. Отне ни месец, месец и половина интензивна подготовка. Просто искахме да сме съпричастни със случващото се в България в момента, децата също трябва да знаят какво става в тяхната родина.

Концепцията и структурата на презентацията включи две легенди от Европа – за Баба Марта и за Робин Худ – и историята на две крепости – Баба Вида и Кулата на Лондон. Така представихме принадлежността на Бългрия към Европа.

Миналата година презентацията им беше за Шекспир. Децата представиха 12 негови пиеси. Бъдещето е в презентирането и в театъра. Това е най-съвременното и най-новото нещо в образванието в света като цяло.

Това са едни прекрасни деца, много се запалиха по презентирането. Сами си направиха презентации, без мое участие.

Децата получиха много аплодисменти, демонстрираха добър говорим английски на сцената и поднесоха букети на своята преподавателка след края презентациите.

Очаквайте още интересни новини за всички изяви и постижения на възпитаниците на “Българско школо” в сайта и на фейсбука страницата на училището.

05-18-18

 

През лято 2018 г. ще бъдат организирани две летни школи за деца от 3 години и нагоре.

1)   ЦЕЛОДНЕВНА ЛЯТНА ШКОЛА ПРЕЗ ЮНИ 

От 4 до 29 юни „Българско школо“ организира целодневни летни занимания от понеделник до петък, тематично разделени в 4 седмици, подходящи за деца от подготвителен до трети клас. Можете да запишете детето си за период от минимум една седмица. Записването става не по-късно от 7 дни преди началото на съответната седмица на електронна поща: shkolo@bgshkolo.com или в Администрацията на училището.

Програмата включва:

Седмица 1: 4-8 юни, Английски език и спорт

9:00 ч.-11:30 ч. – Занимания по английски език

12:00 ч.-12:30 ч. – Обяд

13:00 ч.-16:00ч. – Спортни занимания: плуване, игри на открито

16:00 ч.-16:30ч. – Следобедна закуска

Часовете по английски език не са просто часове, а преживявания с музика, песни, игри и радост, чрез които всеки активира уменията за общуване и желанието за споделяне. Заниманията са динамични и увлекателни, което позволява да се затвърдят и да се развиват знанията по английски език.

Спортните занимания допринасят за развитието и усъвършенстването на моториката, координацията и основните физически качества, затвърждават в децата желанието за движение и активно спортуване.

Цена: 200 лв.

Седмица 2: 11 – 15 юни, Английски език и музеите в София

9:00 ч.-11:30ч. – Занимания по английскиезик

12:00 ч.-12:30ч.  – Обяд

13:00 ч.-16:00ч. -  Посещение на музеи в София

16:00 ч.-16:30ч. -  Следобедна закуска

В тази седмица децата ще се срещнат отблизо с културното и историческо българско наследство, ще открият различното лице на музеите чрез участие в специални образователни програми, беседи с екскурзовод, ателиета, научни  експерименти.

Цена: 200 лв.

Седмица 3: 18-22 юни, Английски език и изкуства

9:00 ч.-11:30 ч. – Занимания по английски език

12:00 ч.-12:30ч. – Обяд

13:00 ч.-16:00ч. – Приложни и художествени дейности, народни танци

16:00 ч.-16:30 ч. – Следобедна закуска

Заниманията по приложни изкуства развиват в децата търпение, изобретателност, самочувствие, изразяване на вътрешния свят и уважение към работата на другите. Малчуганите ще се запознаят с различни материали и техники за рисуване, моделиране и конструиране.

Народните танци са вдъхновение и истинско забавление за всеки. Децата ще пресъздават своите емоции чрез танц, ще развиват изразителност, концентрация и музикалност. Ще усъвършенстват своите танцови умения и техника.

Цена: 200 лв.


Седмица 4: 25-29 юни, Седмица сред природата

9:00 ч. – Събиране на децата в „Българско школо“ и тръгване с бусове

12:00 ч. – 12:30 ч. -  Обяд (суха храна)

13:00 ч. – 16:00ч. -  Еднодневни екскурзии сред природата – екология

16:00 ч. – 16:30 ч. – Следобедна закуска

Еднодневните екскурзии до природни и исторически забележителности ще позволят на децата да се докоснат до живота по нашите земи в древността, да се  запознаят с артефакти и занаятите в миналото, да посетят уникални пещери, да се разходят из живописни екопътеки. Разбира се, че ще има и много игри на открито.
Моля, имайте предвид, че активностите през тази седмица стартират в 9:00ч. сутринта.

Необходимо е: 
– Сутринта децата да са закусили 
– Да организирате оставянето им в училище до 9:00 часа 
– Да им осигурите необходимите екипи за спорт и излет
– Да организирате вземането на мачуганите си в 16:30 ч. 

Цена: 230 лв.

След потвърждение за сформиране на група заплащането за всяка седмица става до петък на предходната седмица чрез ПОС терминал в Администрацията на учебния комплекс или по следната банкова сметка:

Титуляр:       „ЧСУ Българскошколо“ ООД

IBAN:           BG46 BPBI 7940 1067 2113 01

BIC:             BPBIBGSF

Основание:   Име на детето

                         Такса за лятно училище

                  

 2)   ЛЯТНА ШКОЛА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ПРЕЗ ЮЛИ 

Между 2 и 13 юли 2018 „Българско школо“ организира детска лятна школа с акцент върху изучаването на английски език. Занятията се провеждат от понеделник до петък.

Програмата включва разнообразни игрови занимания, песни, театър, работилници за приказки, спектакли и други, подходящи за възрастта на децата дейности, които ще затвърдят и засилят познанията им по английски език, придобити в рамките на учебната година. Местата са ограничени -  във всяка група могат да бъдат записани от 5 до 16 деца.

Участниците ще бъдат разделени на две възрастови групи:

 • За възрастовата група от 3 до 7 години:

Школата ще се провежда в сградата на детската градина всеки ден от 09:00 ч. до 12:00 ч. Цената за целия период от 2 седмици е 285 лв., като  можете да запишете Вашето дете до 15 юни на електронна поща: detska_gradina@bgshkolo.com

След потвърждение за сформиране на група заплащането се осъществява  чрез ПОС терминал в Администрацията на Учебния комплекс или по банков път по следната сметка:

Титуляр:       „ЧДГ Слънчево зайче“ ЕООД

IBAN:           BG22 BPBI 8898 1026 9127 01

BIC:             BPBIBGSF

Основание:   Име на детето

                   Такса за лятно училище

 

 • За възрастовата група от 7 до 12 години:

Занятията ще се провеждат в сградата на училището всеки ден от 09:00 ч. до 16:00 ч.

Цената за целия период от 2 седмици е 820 лв., като можете да запишете Вашето дете до 15 юни на електронна поща:shkolo@bgshkolo.com

След потвърждение за сформиране на група заплащането се осъществява  чрез ПОС терминал в Администрацията на Учебния комплекс или по банков път по следната сметка:

Титуляр:       „ЧСУ Българско школо“ ООД

IBAN:           BG46 BPBI 7940 1067 2113 01

BIC:             BPBIBGSF

Основание:   Име на детето

                   Такса за лятно училище

 

Скъпи родители,

С нетърпение очакваме Вашите усмихнати деца, готови за много приключения, нови знания, спорт и забавление в лятното училище на „Българско школо“!

 

05-16-18

Приемната процедура за подготвителен клас включва тест за проверка на училищна готовност, който удостоверява уменията на детето по отношение на концентрация, памет, фина моторика, логика и др. Тестът се провежда от училищен психолог.

Приемната процедура за 3 и 5 клас се състои от два етапа:

1) Интервю на кандидат-ученика с психолог

2) Тест за проверка на входящо ниво по български език, математика и английски.

Обратна връзка за резултатите от проведените процедури се осъществява в срок до една седмица след провеждането й.

 

Цената на стандартната образователна услуга за учебната 2018/2019 г. в “Българско школо” е 8500 лв. и включва:

 • образователна услуга
 • храна (закуска, обяд и следобедна закуска)
 • медицинско обслужване
 • охрана
 • униформа (1 бр.)
 • комплект учебници
 • застраховка

При обучение на две деца от вашето семейство през учебната 2018/2019 г., училището предоставя отстъпка от 10% от таксата за обучение на второто дете.

“Българско школо” предлага на своите възпитаници разнообразни занимания, които се провеждат след учебните часове, посещават се на свободно избираем принцип и са срещу допълнително заплащане:

 • шах
 • математика
 • театър, танци и пеене
 • худ.гимнастика
 • народни танци
 • клуб родолюбие
 • английски
 • испански
 • руски
 • немски
 • приложни изкуства
 • плуване
 • таекуондо
 • баскетбол
 • футбол

Училището осигурява автобусен превоз от и до комплекса, като цената му е 110 лв./мес. в една посока и 220 лв./мес. в две посоки. Маршрутите се уточняват индивидуално.

В случай, че имате допълнителни въпроси или бихте желали да посетите нашето училище, може да се обръщате към г-жа Ирина Попова, Административен мениджър, на тел. 0884 256 736.

Попълненото заявление за записване в “Българско школо” за учебната 2018/2019 г. моля изпращайте на електронна поща: shkolo@bgshkolo.com.

 

ЧСУ „Българско школо” е образователен проект, който цели изграждането на свободомислещи, отговорни и способни млади личности.

Неговите основатели си поставят за цел създаването на общност от щастливи деца, които с придобитите в училището знания, умения и възпитание ще бъдат по-успешни в своята жизнена реализация.

В центъра на вниманието на образователния процес в Школото е детето с неговите индивидуални умения и таланти, стимулирането им с оглед на личностното развитие на детето, стремежът към експериментиране, онагледяване на добрите примери в обществото, формирането на естетика на свободния човек, възпитаване в етичните принципи на свободното общество.

05-04-18

Ямболският куклен театър “Георги Митев” отново гостува на децата от Българско школо и детска градина “Слънчево зайче”, този път – с постановката “Цар лъв”.

Срещата се проведе на 4 май, петък, в Атриума на училището. Представленията бяха две – от 10 и от 11 часа, съответно за по-малките и за по-големите деца от началните класове на училището.

Ето какво сподели за нашата общност директорът на кукления театър г-жа Елена Дойчева:

“Вече много години се играе “Цар лъв”, децата много го харесват. Постановката наистина е интересна. Това е едно от любимите произведения на децата.

Толкова се радвам, че отново сме тук. Смея да твърдя, че и децата много се радват, когато гостува нашият театър в Школото. Аз, както и колегите ми , г-жа Елмазова и другите преподаватели – всички сме щастливи да сме заедно.

Децата трябва да ходят на театър. Това докосване до изкуството, усещането за живия актьор, моментът, в който куклата оживява пред очите ти, цялото това вълшебство, за което толкова години са ти разказвали или си чел в приказките – няма по-хубаво от това. По този начин се възпитават децата на много ценности и добродетели. Защото всяка една приказка носи мъдростта на живота.

Децата в Българско школо са прекрасни. Аз обичам тези деца. Днес ни посрещнаха с такава радост още на двора… Знаеха какво ги очаква – среща с актьорите от Ямболския куклен театър.

Искам просто да кажа едно голямо “Благодаря!” на г-н Сашо Дончев, на Овергаз, на г-жа Елмаазова за гостоприемството, за добрите отношения, за помощта и подкрепата, които ни оказват и за чудесните срещи, които имаме.”

Можем да очакваме Ямболският куклен театър в “Българско школо” отново тази есен, този път – най-вероятно с постановката “Маша и мечока”. Дотогава им желаем много късмет през лятото, което ще е изпълнено с фестивали за тях. Нека продължават да носят чисти детски усмивки и вълшебни моменти за всички нас!

04-25-18

Скъпи семейства,

С голямо вълнение искаме да споделим с вас, че за пета поредна година възпитаници на „Българско школо“ бяха отличени в Международния поетически конкурс „Младежи и поезия“ – Триуджо, Италия. В тазгодишното издание на престижния форум нашето училище спечели три награди:

Сребърен медал за стихотворението на Йоана Троева “Самотни острови“ в категория до 12 години.

Четвърто място за колективните поетични композиции за децата от Школата по творческо мислене и писане в „Българско школо“.

Специална награда „Поезия-култура-ангажираност-възпитание“ за Вяра Николова – ръководител на Школата по творческо мислене и писане в училището.

Младите поети от „Българско школо“ получиха официална покана за церемонията по награждаването на победителите в 27-то издание на ежегодния международен поетически конкурс, което ще се проведе на 03.06.2018 г. (неделя) в Триуджо.

Поздравяваме всички пишещи деца, които за пореден път представиха отлично  нашето училище на тази висока трибуна и им пожелаваме много вдъхновение, свобода и бъдещи творчески успехи!

Вижте някои от отличените произведения:

Снимка от миналогодишно награждаване на децата в Италия

Пролетно очакване

 

Ния Йорданова – 12 г., Емилия Стоянова – 12 г., Ерика Думбова – 12 г., Андреа Янакиева – 12 г., Ламитта Баша – 12 г., Мила Начева – 12 г., Виктория Лившиц – 12 г., Божидара Халхулова – 12 г.

 

Пролетта на дръзки мечти

          бушува в кръвта ми.

И безмилостно троши ледовете

          на страхове и предразсъдъци.

Усещам как кокичетата на плахи желания

           си пробиват път

в скованата пръст на свенливата ми душа.

С подранилите лястовици на първите трепети

от юг се завръща детската моя наивност.

Чувам жуженето на любопитни пчели,

           събиращи мед

от разноцветни вишневи погледи и прасковени усмивки…

Долавям уханието на очакване, непознато досега…

Очакване с вкус на сметанов сладолед,

Поръсен с… морска сол и лимон…

 

Самотни острови

 

Йоана Троева – 11 г.

 

Самотни острови

в огромния архипелаг на отчуждението,

плуващи в море от безразличие и тъга –

това сме ние –

децата на утрешния ден.

С поглед, взрян не в безкрайния хоризонт,

а в малкия екран на телефона си.

С пръсти не вплетени в нечия топла ръка,

а подскачащи върху студената клавиатура.

С души – самотни острови

в огромния архипелаг на… бездушието.

04-24-18

На 21 и 22 април се проведе традиционният пролетен турнир по футбол за ученици „Олимпия Къп”. Отборите на “Българско школо”се представиха много добре в турнира за купа “Олимпия”.

Младите футболисти от училището взеха участие в престижната надпревара по футбол, като се класираха във възрастовата група 3/4 клас на четвърто място, във възрастова група 1/2 клас – на осмо място, а при най-големите състезатели от  5 и 6 клас децата взеха бронзовите медали за трето място.

Възпитаниците на “Българско школо” демонстрираха мотивация и спортен хъс под ръководството на Данаил Иванов и Данаил Господинов.

Приз за най-добър вратар получи четвъртокласникът Панайот Апостолов, а като най-полезен играч беше отличен Борислав Пенев, който тази година е в 6 клас.

Благодарим на треньора Иван Стоилов за предоставената информация! Ето още снимки от събитието:

Очаквайте да ви информираме за всички спортни постижения на нашите възпитаници и занапред!

03-22-18

На 22 март, четвъртък, в „Българско школо“ гостува Вал Стоева – главен радактор на сайта „Детски книги“, председател на едноименната фондация, борец за по-голям достъп на децата до литература и един от създателите на „Бисерче вълшебно“ – единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са деца от 5 до 16 години.

Вал участва в две срещи с ученици от 2, 3, 4 и 5 клас в Атриума на Школото. С подкрепата на Овергаз училището се сдоби с близо 40 книги, чиито заглавия са включени в тазгодишното издание на „Бисерче вълшебно“.

С помощта на Вал Стоева децата научиха повече за възможността да се включат със своята читателска оценка в литературната награда. Те четоха откъси от “Феята от захарницата” на Катя Антонова и заедно се срещнаха с “Топлото човече” на Мая Дългъчева.

Опитаха да отговорят на въпроса “Кое е най-скъпото нещо?”. Мама, приятелството, здравето, семейството, знанието – това бяха част от отговорите, а отговорът на Мая Дългъчева се крие в края на книгата.

По-големите се запознаха с „Като на филм” от Винко Мьодерндорфер и “Истории за лека нощ за момичета бунтарки” с автори Елена Фавили и Франческа Кавало.

Непосредствено след края на посещението й, зададохме няколко въпроса на Вал Стоева. Ето какво сподели пред нашата общност:

Какво се случи днес в Атриума на „Българско школо“ с твое участие и с всички тези книги?

Тук съм по покана на Дарина Георгиева от Овергаз, за да представя част от номинираните заглавия в награда „Бисерче вълшебно“ тази година – тези, които Овергаз дарява на „Българско школо“, за да могат учениците да се включат в гласуването.

„Бисерче вълшебно“ е единствената награда в България за най-добра детска книга, в която гласуват  деца от 5 до 16 години. Наградата се провежда с подкрепата на МОН и Столична община, под патронажа на Министерство на културата.

Всъщност, срещите с ученици от 2 до 6 клас в „Българско школо протекоха много емоционално. Вярвам, че когато децата имат досег до съвременни заглавия, интересът им към четенето неимоверно се събужда.

Срещат ли се български заглавия сред претендентите за наградата?

Има българска литература, да. Първата година имаше само пет номинирани книги от български писатели. Тази година е шестото издание и броят им вече е 32 от общо 101 заглавия. Което е голям успех. Миналата година спечелиха само български книги.

Българската литература се търси и тъй като тя е съвременна, това я прави достъпна и желана от децата.

Как преминаха срещите с децата?

Първата беше с ученици от 2 и 3 клас. На тях представих категория „Изследователи“ за деца между 8 и 10 години и им показах част от нехудожествените заглавия. Следим всички световни изследвания за грамотността и се опитваме да модифицираме наградата всяка година, така че тя да е полезна на младите почитатели.

С нехудожествената литература развиваме функционалната грамотност и същевременно показваме на децата, че енциклопедиите, които те познават като книжно тяло с много информация, могат да бъдат различни и забавни. Например „Вълшебна математика“ за деца от 1 и 2 клас, в която се обяснява Теория на вероятностите под формата на игра.

За първи път съм в „Българско школо“ и съм изключително щастлива. Много ми харесва тук. Децата са страхотни, тези срещи са зареждащи. Особено когато видиш четящи деца. А тези деца са четящи.

Помолих ги да ми препоръчат книги и те споделиха страхотни съвременни заглавия, което ме кара да отправя поздравления както към учителите им, така и към техните родители, защото явно тук, в „Българско школо“ всички работят заедно, за да отгледат грамотно поколение.

Наградата „Бисерче вълшебно“ дава на децата възможност не само да открият какво ново има на литературния пазар, но и да изразят своето мнение, да споделят кое им харесва и така да помогнат на писателите да се ориентират какво търси и препдочита тяхната аудитория. Научете подробности за инициативата в официалния сайт на „Бисерче вълшебно“.

03-12-18
Децата на “Българско школо” бяха майсторите на тестото тази неделя. Професионалисти хлебари от “Мрежа Хлебни къщи” бяха специалните гости, които разказаха по интересен, увлекателен и забавен начин за методите на учене чрез преживяването „Театър на трохите”.
Възпитаниците на школото сложиха престилките, запретнаха ръкави и омесиха чудни хлебчета и питки. Майките и татковците също взеха дейно участие в приготвянето на хляба. Родители и деца заедно сяха брашно, рисуваха, създаваха фигури от тесто, разказваха интересни истории, свързани с произведенията си и накрая се насладиха на вкусния хляб.
Всички заедно месихме, смесихме се и бяхме свързани чрез хляба. Заедно научихме тайните на добре приготвеното тесто, а децата показаха неподозирани артистични заложби. На финала всяко семейство имаше възможност да занесе и опече вкъщи своя замък, тесто, цвете, сърце от тесто, за да сподели емоцията с всички близки.
Вижте снимки от инциативата:
02-19-18

На 19 феруари, когато традиционно почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски, в “Българско школо” гостува Христина Богданова, една от родствениците на Дякона по линия на сестра му Яна.

Христина се срещна с децата от втори, трети и четвърти клас по инициатива на Светлана Големанова – майка на Дари от 4 в клас и Радост от 2 в клас.

Срещата се състоя в Атриума на училището и по време на нея Христина Богданова разказа на децата подробности за човека Васил, за неговата лична история от времето преди да стане национален герой.

Какъв е бил като дете, как е общувал с приятелите си, какви са били отношенията в семейството му, каква е била неговата връзка с училището и как се е справял като ученик, а след това и като даскал – това бяха само част от акцентите по време на дискусията с децата, които вдигаха ръка и активно участваха със спoделяне на знания за историческата фигура Васил Левски.

“Говоренето за човешкото в Левски пред децата помага по-лесно да осмислят историята му. Ценностите по-лесно се предават, когато има емоция. Емоцията е нещото, което много докосва децата и развива въображението им.

Левски много е обичал децата. Те са били негова особена слабост. И се е отнасял към тях с много внимание и грижа. Това, на което е искал да ги научи, е да бъдат преди всичко смели. Да бъдат много любознателни, защото това е начинът да надскочиш дребнотемието, духовната нищета, страховете и онова, което ни прави роби по дух.

Това е пътят – да бъдат смели и да бъдат любознателни. Да имат мечти и да не се страхуват, да вярват в силите си по начина, по който той е вярвал и в собствените си сили, и в силите на народа ни. Важно е децата да чуят и усетят това, да се опитат да го направят в живота си.”

Това сподели за общонстта на Българско школо Христина Богданова, която вече 10 години инвестира време и средства в организиране на срещи в София и различни градове на страната, по време на които разказва за делото на Апостола по един различен, достъпен и човешки начин.

“Преди известно време се запознах с Хриси, без да предполагам коя е. Наши общи познати ми разказаха и аз бях много впечатлена и въодушевена. Тя е отворена душа, която иска да пресъздава и преразказва делото на Апостола, затова в неформален разговор я попитах дали може да сподели пред дечицата ми и техните съученици какво знае за Апостола” – разказва за идеята Светлана Големанова, която също присъстваше на срещата, посветена на Васил Левски, в “Българско школо”.

02-15-18

Addvantage е партньорската програма за всички училища, езикови школи, университети и институции, които регистрират кандидати за изпити в Британски съвет всяка година.

Като партньор на Британски съвет, “Българско школо” е включено в програмата от самото й създаване, а наши ученици печелят награди с резултатите от положените от тях изпити година след година. На 02.02.2018 г. “Българско школо” беше наградено със златен плакет по програмата.

Повече подробности научаваме от Даниела Йосифова, преподавател по английски език на 5, 6 и 7 клас в нашето училище:

“Децата ни се справят блестящо на изпитите Cambridge English: Young Learners и за тях това e истинска радост. При по-големите стигаме и до First Certificate. По принцип този сертификат е предвиден да се взима от ученици в 9-10 клас, самото му естество като ниво го изисква, но тъй като ние имаме нагласата да работим усилено, всяка година имаме седмокласници, които взимат изпита успешно.

Колегите полагат големи усилия при подготовката им и смятам, че съвместната работа  с децата ни носи този голям успех.”

Децата от Българско школо се състезават с ученици от цяла България, както от други училища, така и от различни езикови школи. Няма година, в която училището да не е взело награда по програмата, като обикновено възпитаниците му се класират на челни позиции.

Тепърва предстои учениците на “Българско школо” да се изявяват със своите постижения в изучаването на чужд език на различни трибуни. Очавкайте новини за всичко актуално от училищния живот в сайта на “Българско школо”.