• Календар

  Няма предстоящи събития за момента.

 • 04-19-19

  Скъпи родители и приятели, на 17 април в „Българско школо“ стартира вдъхновяващата инициатива „Маратон на четенето“ 2019. Но какво значи това?

  Ето какво: Цял месец ни очакват куп вълнуващи събития, които целят да разпалят още повече искрата на любовта към литературата у нашите ученици! Вече в ход е играта „Пусни и чети“ – при даден сигнал по радиоуредбата всеки спира да прави каквото и да е, отваря книгата си (която носи през целия ден навсякъде със себе си) и чете в продължение на няколко минути.

  До 17 май ще се проведат и различни тематични конкурси като този за рисунка на корица на любима книга или на литературен герой.

  Ще има обмен на книги, интериорни декорации с любими цитати от литературни произведения, срещи с хора на словото и още много вълшебни моменти на споделена любов към езика и литературата. Няма да издаваме всичко сега.

  Очаквайте още публикации по този повод в нашата фейсбук страница.

  04-12-19

  Децата от 6А, 6Б и 6В клас, техните класни ръководители и експерти лесовъди от държавното горско стопанство „Елин Пелин“ залесиха 3 550 фиданки в землището на с. Белопопци, община Горна Малина. Това е 22-та залесителна акция, организирана от „Овергаз“, в рамките на дългогодишния проект на компанията „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“, в който традиционно се включват възпитаници от „Българско школо“.

  Към тазгодишното издание се присъединиха и 40 ученици от местното училище в Горна Малина. На събитието присъства и заместник-кметът на Горна Малина Цветанка Иванова.

  Теренът, на който се извърши залесяването, не беше избран случайно. През 2018 година короядът нанася сериозни вреди на много голяма част от дърветата. Проведена е спешна санитарна сеч, като е установено, че в района няма естествено възобновяване и се налага залесяване, за да се възстанови гората.

  Под ръководството на експертите децата участваха в акцията по залесяване на общо 8 декара нова гора от цер, черен бор и летен дъб. Програмата включваше и разходка в село Байлово – родното място на Елин Пелин, където децата посетиха дом паметника и къщата музей „Елин Пелин“.

  След 20 години насадените фиданки ще са пораснали достатъчно, за да могат да се нарекат зряла гора. След 20 години нашите малки добротворци ще могат да дойдат тук със своите семейства и деца и да им покажат нагледно смисъла на живота.

  Овергаз е първата компания в страната, която възстановя българските гори. Целта на проекта е възстановяване на унищожени гори и подобряване
  състоянието на околната среда. Проектът приобщава и младото поколение, като включва учениците към тази и други инициативи за решаване на екологичните проблеми. С новите 8 дка залесените от компанията гори стават 485 дка.
  Всички актуални новини около живота в учебен комплекс „Българско школо“ може да четете във фейсбук профилите на детска градина „Слънчево зайче“ и училище „Българско школо“.

   

  04-01-19

  Вярваме, че изкуството ни прави по-свободни хора и се стремим да развиваме у възпитаниците ни интереса им към книгите, музиката и сценичните изкуства. Затова на 1 април организирахме театрален ден, в който децата за пореден път имаха възможност за близки срещи с театъра и литературата.

  Денят започна с постановката на нашите приятели от Ямболския куклен театър „Георги Митев“. Те представиха пред любопитните погледни на децата от детската градина, първи и втори клас,  една история за баба Марта и внучето й Коко. История за пролетта и за дълбоката връзка между баба и внуче.

  В следобедните часове учениците от четвърти, пети и шести клас бяха на посещение в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Възпитаниците на „Българско школо“ гледаха как историята за двете необикновени момчета Хъкълбери Фин и Том Сойер оживява на сцената благодарение на вдъхновяващата игра на децата актьори и техните по-големи партньори.

   

  Може да следите всички наши новости във фейсбук профилите на детска градина „Слънчево зайче“ и училище „Българско школо“.

  03-27-19

  Ех, обичаме пролетта! Как да не я посрещнем с песни, танци и много усмивки?!
  Споделяме снимки от тържеството „Пролетна забава“, което се състоя на 27 март в Атриума на Българско школо – Oфициална страница. Сами може да се убедите, че доброто настроение беше наш почетен гост. Децата бяха подготвили богата програма от забавления, в подготовката на която се включиха с много енергия, хъс и танцувално настроение.

  На финала малките сладурковци отправиха предизвикателство към родителите си да изпълнят заедно любимите им танци.

  Всички актуални новини за „Слънчево зайче“ може да следите на фейсбук страницата ни.

  03-23-19

  Световният ден на водата – 22 март, се превърна в чудесен повод четвъртокласници от „Българско школо“ да гостуват в СУ „Св. Климент Охридски“ – Биологически факултет . Любезните домакини ни потопиха в академичната атмосфера веднага след пристигането ни. Децата получиха специално внимание и време, за да научат много и интересни неща за водата и живота в нея. Имаха възможността да се докоснат до магичния и вълнуващ свят, който съществува в реките и моретата. С нескрит интерес надничаха през микроскопа, за да се уверят, че любимият анимационен герой Спонджбоб съществува в действителност. Въпросите се редяха един след друг и всеки отговор разпалваше още по-силно любопитството на учениците.

  Още информация и снимки от деня може да откриете във фейсбук страницата на училище „Българско школо“

   

   

   

  03-03-19

  Децата от 4 Б клас и клуб „Родолюбие“, водени от г-жа Албена Костадинова, изслушаха беседа, посветена на Руско-турската освободителна война, и се потопиха в атмосферата на знаковия за българите XIX век.

  Прожектираният филм запозна класа с причините за избухването на войната и с развоя й, както и с подвизите на Българското опълчение. Малчуганите, разделени в отбори, заедно решаваха кръстословица с въпроси, разгледани във филма. Децата се надпреварваха да отговорят кой е генералът, освободил София, и къде е подписан мирният договор. Разгледаха отблизо ценни експонати от българската история, сред които косите на Апостола, автентични военни униформи и четнически пособия и оръжия, както и оригинални портрети на нашите национални герои.
  „Всеки повод да излезем от училищната среда, за да преживеем по различен начин знанието, е ценен. Децата слушат с интерес и когато виждат нещата, за които си говорим отблизо, могат да си представят и разберат миналото“, така г-жа Костадинова мотивира желанието да работи с учениците си.


  Посещението на Националния военноисторически музей е част от програмата на клуб „Родолюбие“, чрез която малчуганите се „приближават“ до българската история и култура.
  На тръгване четвъртокласниците записаха в книгата на музея своите впечатления от преживяното. Именно те ни карат да вярваме, че има смисъл да заздравяваме връзката на децата с историята и традициите, като търсим нестандартни методи за това.

  Всички актуални новини от живота на децата в „Българско школо“ може да научавате от фейсбук страницата на училището.

  03-01-19

  Специален гост е дошъл днес при нас – Баба Марта. Тя ни донесе много усмивки, слънчево настроение и както беше обещала – направи румени бузките на децата.
  Искахме да я зарадваме и да поддържаме доброто й настроение през целия месец.

  Благодарим на родителите, които се включиха, за да изработим заедно най-красивите мартенички!

  02-27-19

  Нашето училище за поредна година отбелязва Деня за борба с тормоза в училище, международно популярен още като Ден на розовата фланелка.

  Традиционно той се отбелязва всяка година в последната сряда на февруари и цели да привлече вниманието към този сериозен проблем, с който децата и семействата по света и у нас се сблъскват често и във все по-разнообразни форми.
  На този ден участниците в инициативита носят розово, за да изразят своята позиция на неприемане на тормоза в училище. У нас за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 година.

  Според данни на UNICEF България e сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема училищен тормоз. Научете повече за изследването върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с UNICEF в този линк: https://uni.cf/2Suhzay

  Инициативата на децата ги мотивира да останат до по-късно, за да създадат подходящата за отбелязването на Деня на розовата фланелка атмосфера, както и да се подготвят за представление пред другите ученици в Школото.

  Актуалните новини от живота в училището може да научавате от нашата страница във фейсбук.

  02-18-19

  С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 17 февруари ни напусна дългогодишният директор на учебен комплекс „Българско школо“ г-жа Евгения Елмазова.

  Жени бе един от създателите на нашата общност, който успя да я съхрани и развие през годините със своя усилен труд и посветеност. Тя бе изцяло отдаден на професията си човек, който приемаше образованието като лична кауза. Тя живееше с успехите,  вълненията, радостите и тревогите на децата и на целия екип. За 19 години тя направи много за поколения възпитаници, учители, семейства – за цялата общност на „Българско школо“. Загубата ни е голяма.

  Винаги ще носим в сърцата си топлия спомен за теб, Жени.

  Почивай в мир!

   

  Поклонението ще се извърши в сряда, 20 февруари, от 13:00 ч., в църквата „Света София“.

  02-06-19

  Скъпи семейства,

  въпреки че усещането за пролет става все по-отчетливо, а януари вече е зад гърба ни, ски сезонът е в разгара си.

  Решихме да ви вдъхновим с няколко кадъра от приключенията на децата на „Българско школо“ в първия месец от годинита на Витоша.

  В обилния сняг учениците от подготвителен и първи клас споделиха една наистина топла емоция, която пожелаваме на всеки любител на чистия въздух и зимните спортове.

  Спусканията по пистите изглежда им се отдават, а ние сме убедени, че активният начин на живот е от ключово значение за доброто здраве и настроение! Да вземем пример!

  С тези няколко снимки се надяваме, че сме ви вдъхновили да прекарате края на седмицата активно, усмихнато и в добра компания!