• Календар

  Няма предстоящи събития за момента.

 • 06-06-19

  Някой от вас имал ли е куража да се запита какъв би бил светът без вълшебства и творчество?
  Една група деца се осмели да се опълчи срещу тази мрачна перспектива. И смелостта им беше възнаградена щедро!

  Това се случи на третото издание на Фестивала на творческото писане, организиран от Езиков и културен център „ТУК БЪЛГАРИЯ“ в Милано, Италия.

  Участие взеха деца от Българското училище в Милано и деца от нашето “Българско школо” в  София.

  Водач в това вълшебно пътуване на сърцатите деца беше Вяра Николова, преподавател по български език и литература в „Българско школо“, мечтател, основател на Школа за творческо мислене и писане “Вярабел”.

  Темата за МЕЧТИТЕ беше представена многоаспектно чрез интересни текстове и различни творчески задачи. Децата смело се впуснаха в търсенето на нови дефиниции на мечтите, изобретяваха формули, фантазираха какво би станало, ако палавата Детска фантазия попадне в затвора, арестувана от г-жа Сериозност или кои биха били първите закони, които биха издали от позицията на Министър на мечтите… После писаха въздействащи текстове описания за замъка на мечтите, създадоха цикъл стихотворения, акростихове, гатанки и каламбури на тема мечти. Накрая забъркаха изкусителни кулинарни рецепти за суфлета на мечтите, мечтани гофрети, бисквитени усмивки, палачинки от пълнозърнест копнеж, истинска италианска пица и традиционна българска баница на мечтите.

  А най-вдъхновените мечтатели работиха по проекта за създаването на речник на мечтите и за отварянето на магазин на мечтите, в който трябваше да се заредят мечтателни стоки и да се създаде цялостна маркетинг стратегия за тяхната реклама, разпространение и осигуряване на безопасната им експлоатация чрез забавни предупредителни етикети.

  В предварителната работа с децата бяха включени алтернативни дейности като събиране и осмисляне на информация, водене на дискусии, пътуване във времето, рисуване, танцуване, театрална игра, практически задачи, участие в състезания по творческо писане, публични изяви, експерименти в лабораторията за поезия.

  Ефектът от този комплексен подход е безценен върху цялостното развитие на децата и допринася за превръщането им в духовно богати и пълноценни личности, способни да мислят задълбочено, да отстояват позиция и да разгръщат творческите си заложби.

  Вяра Николова влага изключително много труд и емоции в работата си с децата и това води след себе си впечатляващи резултати: само за седем творчески сезона те издадоха книги с детски произведения, спечелиха много награди от национални и международни литературни конкурси, получиха подкрепа от различни институции (МОН, РИО – София, Столична община, изд. „Просвета“, БНР и др.) и имат множество медийни изяви.
  За децата в Милано присъствието на техни връстници от София беше най-големият подарък за края на една наистина ползотворна учебна година!

  Радостта беше споделена! Убедени сме, че това прекрасно приятелство ще продължи да цъфти и да дава все по-вълшебни плодове!

  Учениците от „Българско школо“ смаяха връстниците си, както с оригиналните си творчески идеи, така и с танцовите си умения!

  Скъпи гости на творческата работилница бяха българският свещеник в гр. Милано – Отец Стефан и Генералният Консул в Милано г-жа Таня Димитрова. Отец Стефан се наложи да отговаря на въпроси като: „За какво мечтаехте като малък?”, „Как се отнася Бог към мечтите на хората?“, „С какво ходите облечен вкъщи?”.

  На лабораториите присъстваха и искрено се забавляваха директорите на двете училища: Даниела Тодорова и Гергана Христова. А децата от България и Италия бяха изненадани колко много неща ги свързват… Любовта към пицата и към българските народни танци бяха сред първите им открития. В потвърждение на това колко малък е светът се оказа, че дългогодишно приятелство свързва хореографите на двете училища Златка Славова и Станимир Минев.
  Времето Фестивала мина неусетно. Останаха още много мечти за споделяне! Но вярваме, че това е залог за бъдещи срещи!
  И започваме вече да мислим за нови съвместни творчески приключения и предизвикателства!

  *Този текст е написан и изпратен до нас лично от г-жа Гергана Христова, директор на Българското училище в Милано. В него ясно се улавя емоцията и смисъла на това пътешествие на духа. Благодарим от сърце на г-жа Христова и с вълнение очакваме поредната ни среща!

  06-03-19

  Дъждовното време има своите плюсове – създава ни усещане за уют и дарява растителността наоколо с много вода! И като стана дума за флора – по инициатива на родители и с подкрепата на класната г-жа Костадинова – 4 б клас се организираха в края на учебната година и научиха повече за най-популярното растение у нас – българската маслодайна роза!


  Те посетиха популярен комплекс в село Скобелово, където се отглеждат над 150 вида рози и се запознаха отблизо с историята и традицията, които стоят зад производството на розово масло.
  „Българско школо“ приветства проактивността отстрана на семействата и учениците, както и всички добри идеи за прекарване на ценно време заедно!

  05-23-19

  Преди повече от месец 6 А клас обявиха пред цялото училище, че организират конкурс за сценична изява с името „Школото търси талант“. Учениците, които решиха да се включат в предизвикателството, имаха няколко седмици да подготвят това, което желаят да представят пред публиката в Атриума на училището.

  Вчера беше големият ден! Часове наред родители, учители и възпитаници на Школото гледаха песни, танци, слушаха пиано, наслаждаваха се на гимнастически изпълнения и още, и още… В конкурса имаше подбрано жури от преподаватели, което избраха големите победители в различните категории. Те получиха медали, а всички други артисти – грамоти.
  Емоциите бяха високи, в публиката имаше и смях, и сълзи, а сценарият, който шестокласниците се бяха постарали да изготвят – на професионално ниво.


  Благодарности на всички учители, оказали подкрепа в ораганизацията!

  04-19-19

  Скъпи родители и приятели, на 17 април в „Българско школо“ стартира вдъхновяващата инициатива „Маратон на четенето“ 2019. Но какво значи това?

  Ето какво: Цял месец ни очакват куп вълнуващи събития, които целят да разпалят още повече искрата на любовта към литературата у нашите ученици! Вече в ход е играта „Пусни и чети“ – при даден сигнал по радиоуредбата всеки спира да прави каквото и да е, отваря книгата си (която носи през целия ден навсякъде със себе си) и чете в продължение на няколко минути.

  До 17 май ще се проведат и различни тематични конкурси като този за рисунка на корица на любима книга или на литературен герой.

  Ще има обмен на книги, интериорни декорации с любими цитати от литературни произведения, срещи с хора на словото и още много вълшебни моменти на споделена любов към езика и литературата. Няма да издаваме всичко сега.

  Очаквайте още публикации по този повод в нашата фейсбук страница.

  04-12-19

  Децата от 6А, 6Б и 6В клас, техните класни ръководители и експерти лесовъди от държавното горско стопанство „Елин Пелин“ залесиха 3 550 фиданки в землището на с. Белопопци, община Горна Малина. Това е 22-та залесителна акция, организирана от „Овергаз“, в рамките на дългогодишния проект на компанията „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“, в който традиционно се включват възпитаници от „Българско школо“.

  Към тазгодишното издание се присъединиха и 40 ученици от местното училище в Горна Малина. На събитието присъства и заместник-кметът на Горна Малина Цветанка Иванова.

  Теренът, на който се извърши залесяването, не беше избран случайно. През 2018 година короядът нанася сериозни вреди на много голяма част от дърветата. Проведена е спешна санитарна сеч, като е установено, че в района няма естествено възобновяване и се налага залесяване, за да се възстанови гората.

  Под ръководството на експертите децата участваха в акцията по залесяване на общо 8 декара нова гора от цер, черен бор и летен дъб. Програмата включваше и разходка в село Байлово – родното място на Елин Пелин, където децата посетиха дом паметника и къщата музей „Елин Пелин“.

  След 20 години насадените фиданки ще са пораснали достатъчно, за да могат да се нарекат зряла гора. След 20 години нашите малки добротворци ще могат да дойдат тук със своите семейства и деца и да им покажат нагледно смисъла на живота.

  Овергаз е първата компания в страната, която възстановя българските гори. Целта на проекта е възстановяване на унищожени гори и подобряване
  състоянието на околната среда. Проектът приобщава и младото поколение, като включва учениците към тази и други инициативи за решаване на екологичните проблеми. С новите 8 дка залесените от компанията гори стават 485 дка.
  Всички актуални новини около живота в учебен комплекс „Българско школо“ може да четете във фейсбук профилите на детска градина „Слънчево зайче“ и училище „Българско школо“.

   

  04-01-19

  Вярваме, че изкуството ни прави по-свободни хора и се стремим да развиваме у възпитаниците ни интереса им към книгите, музиката и сценичните изкуства. Затова на 1 април организирахме театрален ден, в който децата за пореден път имаха възможност за близки срещи с театъра и литературата.

  Денят започна с постановката на нашите приятели от Ямболския куклен театър „Георги Митев“. Те представиха пред любопитните погледни на децата от детската градина, първи и втори клас,  една история за баба Марта и внучето й Коко. История за пролетта и за дълбоката връзка между баба и внуче.

  В следобедните часове учениците от четвърти, пети и шести клас бяха на посещение в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Възпитаниците на „Българско школо“ гледаха как историята за двете необикновени момчета Хъкълбери Фин и Том Сойер оживява на сцената благодарение на вдъхновяващата игра на децата актьори и техните по-големи партньори.

   

  Може да следите всички наши новости във фейсбук профилите на детска градина „Слънчево зайче“ и училище „Българско школо“.

  03-27-19

  Ех, обичаме пролетта! Как да не я посрещнем с песни, танци и много усмивки?!
  Споделяме снимки от тържеството „Пролетна забава“, което се състоя на 27 март в Атриума на Българско школо – Oфициална страница. Сами може да се убедите, че доброто настроение беше наш почетен гост. Децата бяха подготвили богата програма от забавления, в подготовката на която се включиха с много енергия, хъс и танцувално настроение.

  На финала малките сладурковци отправиха предизвикателство към родителите си да изпълнят заедно любимите им танци.

  Всички актуални новини за „Слънчево зайче“ може да следите на фейсбук страницата ни.

  03-23-19

  Световният ден на водата – 22 март, се превърна в чудесен повод четвъртокласници от „Българско школо“ да гостуват в СУ „Св. Климент Охридски“ – Биологически факултет . Любезните домакини ни потопиха в академичната атмосфера веднага след пристигането ни. Децата получиха специално внимание и време, за да научат много и интересни неща за водата и живота в нея. Имаха възможността да се докоснат до магичния и вълнуващ свят, който съществува в реките и моретата. С нескрит интерес надничаха през микроскопа, за да се уверят, че любимият анимационен герой Спонджбоб съществува в действителност. Въпросите се редяха един след друг и всеки отговор разпалваше още по-силно любопитството на учениците.

  Още информация и снимки от деня може да откриете във фейсбук страницата на училище „Българско школо“

   

   

   

  03-03-19

  Децата от 4 Б клас и клуб „Родолюбие“, водени от г-жа Албена Костадинова, изслушаха беседа, посветена на Руско-турската освободителна война, и се потопиха в атмосферата на знаковия за българите XIX век.

  Прожектираният филм запозна класа с причините за избухването на войната и с развоя й, както и с подвизите на Българското опълчение. Малчуганите, разделени в отбори, заедно решаваха кръстословица с въпроси, разгледани във филма. Децата се надпреварваха да отговорят кой е генералът, освободил София, и къде е подписан мирният договор. Разгледаха отблизо ценни експонати от българската история, сред които косите на Апостола, автентични военни униформи и четнически пособия и оръжия, както и оригинални портрети на нашите национални герои.
  „Всеки повод да излезем от училищната среда, за да преживеем по различен начин знанието, е ценен. Децата слушат с интерес и когато виждат нещата, за които си говорим отблизо, могат да си представят и разберат миналото“, така г-жа Костадинова мотивира желанието да работи с учениците си.


  Посещението на Националния военноисторически музей е част от програмата на клуб „Родолюбие“, чрез която малчуганите се „приближават“ до българската история и култура.
  На тръгване четвъртокласниците записаха в книгата на музея своите впечатления от преживяното. Именно те ни карат да вярваме, че има смисъл да заздравяваме връзката на децата с историята и традициите, като търсим нестандартни методи за това.

  Всички актуални новини от живота на децата в „Българско школо“ може да научавате от фейсбук страницата на училището.

  03-01-19

  Специален гост е дошъл днес при нас – Баба Марта. Тя ни донесе много усмивки, слънчево настроение и както беше обещала – направи румени бузките на децата.
  Искахме да я зарадваме и да поддържаме доброто й настроение през целия месец.

  Благодарим на родителите, които се включиха, за да изработим заедно най-красивите мартенички!