• Календар

  Няма предстоящи събития за момента.

 • 04-29-22

  Знаете ли, че Боян Слат на 16 години измисля система за пречистване на океаните и сега е собственик на огромна компания, която се грижи за чистотата на света? Чували ли сте за сестрите Мелати и Изабел Уийсен от Бали, които са „преобърнали“ острова, за да постигнат забрана на найлоновите торбички? А, че Феликс Финкбайнер от Германия едва 9-годишен основава движението “Засади за планетата” и от 2007 година досега заедно със своите последователи са увеличили белия дроб на планетата с 1 милион дървета? Да, тези проекти са стартирали още докато техните основатели са били в училище! И да, училището може да бъде точно този въздух, в който учениците да разтварят широко крилата на мечтите си и да се учат как да сбъднат най-дръзките си представи.

  Затова избрахме профилът на гимназията на ЧСУ “Българско школо” да е предприемачество с разширено изучаване на чужди езици. “Искаме нашите ученици да са мислещи, любопитни, отворени към новото, готови да проучват в дълбочина, да комбинират знанията си от различни дисциплини, за да могат да стигат до смели идеи за промяна и да могат да ги претворяват в полезни за себе си и общността решения и действия – споделя директорът на училището Даниела Тодорова. – Това е цялостната политика и визия на училището, а в помощ идва и програмата MYP на Международния бакалауреат*, по която училището работи пилотно вече една година.”

  Предприемачеството се учи в действие. Училището редовно стимулира опитите на учениците си да реализират важни за тях инициативи: кампании за повишаване на осъзнатостта към хората със синдрома на Даун, набиране на средства за благотворителност, организиране на спортен клуб и още много други. Миналата година наши ученици спечелиха 3-то място в престижното състезание на Британската асоциация за международно образование – конкурс, който стимулира търсенето на решения за еко опаковки. Целта е учениците ни да развиват усет към проблемите около тях, да се ангажират с важни каузи и да придобият самочувствие на предприемачи, които могат да предложат работещи решения на реални проблеми.

  В тази посока е и проектът, на който поставихме основите тази година в 7. клас. Целта е учениците да се обвържат с кауза за промяна, която е в полза за цялата училищна общност и да работят за нея през ролята на предприемачи. И то в контекста на собственото ни училище. Това е начин да повишим личната им отговорност и ангажираност, а и да ги подкрепим с полезни нагласи точно в тази нелесна година, в която им предстоят много избори и им е необходим много силен фокус, за да постигнат целите си. “ Искахме да обърнат погледа си към онези проблеми, които ги заобикалят, които често дори не забелязват, но имат отношение към добруването на цялата общност и към цялостното преживявания в училище. Искахме да повярват, че от тях зависи промяната и си струва да се ангажират, да видят проблема през гледните точки на всички засегнати, да помислят за решения и да ги осъществят” – обяснява учителят, водещ проекта.

  Работата по избрания проблем извежда на преден план потребността учениците да развият още куп умения – да планират, да проучат и обобщят нужната информация, да планират среща за интервю, да управляват времето си, да мислят “извън кутията” – креативно и нестандартно, да аргументират тезите си, да презентират… Отделя се специално време в проекта, за да може чрез различни активности тези умения да се изследват в защитена среда чрез преживяване и опит, а след това да ги приложат осъзнато в процесите, които водят сами.

  Учениците правят много важни открития, когато погледнат към проблемите с очите на предприемачи. Зад различни проблеми може да стои една и съща причина. Всеки проблем може да се възприеме по различен начин от различните хора. Може да има работещо решение, но то зависи от мотивацията и нагласите на хората, които трябва да го осъществят. За да убедиш другите, трябва да презентираш убедително и аргументирано. Да се подготвиш да презентираш пред заинтересована от решенията ти аудитория, е отговорно и със сигурност различно от това да презентираш за оценка в позната среда. От мен наистина зависи – ако аз забележа проблема, ако аз видя възможността, аз мога да постигна промяна.

  Като краен резултат от положените усилия ще се реализират много и интересни решения: ще има проект за промяна на униформите, нови начини да се отговори на различните предпочитания и потребности в храненето, решения за споделяне на игровите пространства между ученици от различни възрасти, мерки за повишаване на ангажираността на учениците в онлайн часовете, кампания за повишаване на отговорността към общите пространства…

  А удовлетворението сам да постигнеш промяна и да видиш идеята си реализирана, изгражда самочувствие и увереност, които те карат да мечтаеш за още…

  ___________________________
  * ЧСУ “Българско школо” е със статут на кандидат за MYP на IB. Само училища, оторизирани от Организацията на Международния бакалауреат (IB Organization), могат да предлагат някоя от нейните четири академични програми: Програмата за началните години (PYP), Програмата за междинните години (MYP), Дипломната програма (DP) или Кариерната програма (CP). Статусът на кандидат не гарантира, че училището ще получи оторизация.
  За допълнителна информация относно IB и нейните програми посетете www.ibo.org.

  01-26-22

  Отваряме вратите си за родители, които търсят подходящото училище за своите деца!
  На 12 февруари от 10 и от 13 часа, както и на 26 февруари от 10 часа организираме дни на отворените врати за предучилищен клас в учебен комплекс „Българско школо“. Ако желаете да се запознаете с екипа и да научите повече за учебната програма и принципите, които следваме, молим да се регистрирате за събитието.

  Отворени врати за Предучилищен клас: 12.02 (събота) и 26.02 (събота)
  Заявете участие: Регистрационна форма

  На 19 февруари и на 12 март ще се срещнем с кандидатите за предучилищен клас. В двата приемни дни каним кандидатите за предучилищен клас и техните родители. Имате възможност да заявите присъствието си и само за приемния ден, в случай че нямате възможност да се срещнем в дните на отворените врати. Приемният ден е с продължителност два часа и започва с обща задача за родители и деца. Ще бъдете заедно с още няколко семейства в класната стая в рамките на половин час. След това ще оставите детето в класната стая, заедно с други деца и педагози за още час и половина.

  Формуляр за ПРИЕМ в предучилищен клас

  Семействата, попълнили формуляра за кандидатстване, ще получат допълнителна информация за приема и детайли за дните на срещите ни. Заявлението не Ви обвързва със записване и не запазва място за детето в учебното заведение.

   

  Детската градина към учебен комплекс „Българско школо“ е съвременна институция за предучилищно образование с целодневна организация на работа за деца от 3 до 7 години. Тук следваме принципите на Монтесори педагогиката като изграждаме среда, в която подкрепяме децата да бъдат самостоятелни, да общуват пълноценно и да развиват своето вродено любопитство към света. Учебната програма покрива всички държавни образователни изисквания като дава възможност на децата да учат през творчество и откривателство. Към основната програма е включено ежедневно обучение по английски език, народни танци, музика, водна гимнастика, както и широк спектър от допълнителни дейности по избор.
  Капацитетът на детската градина е 120 деца. На постоянно разположение са квалифицирано медицинско лице и психолог.

  01-13-22

  Ученици от 5 до 7 клас на ЧСУ „Българско школо“ се включиха в конкурс за детска рисунка на София Тех Парк на тема „Технологии и бъдеще“. Инициативата на научно-технологичния парк цели да ангажира младите хора към темата за иновациите, технологиите и тяхната значимост за ежедневието на хората. Това е първият от серия конкурси, които София Тех Парк ще организира в партньорство с различни образователни институции в страната, като мисията е децата и младите хора да бъдат провокирани да изследват и да научат повече за ролята на иновациите, начина, по който се създават и работят технологиите, които ни заобикалят, за ролята на науката и изследователите за научно-технологичното развитие на света и човечеството. Образованието и насоченото обучение в областта на природните науки и ИКТ е сред приоритетите в дейността на София Тех Парк и интерактивния център за наука и технологии към научно-технологичния парк ТехноМеджикЛенд.

  Детските рисунки ще бъдат оценени от жури, в което ще участват представители на училището, преподаватели по изобразително изкуство, представители на София Тех Парк и Националната художествена академия.

  Авторите на най-добрите 10 рисунки ще получат награди – 6 месечна карта за неограничен брой безплатни посещения в интерактивния център за наука и технологии „ТехноМеджикЛенд“.

  Наградите на победителите ще бъдат връчени на официална церемония в София Тех Парк в края на месец януари. Отличените рисунки ще бъдат представени в изложба, която ще се позиционира в сграда Инкубатор на научно-технологичния парк.

  ЧСУ „Българско школо” е образователна институция, в чиято програма е заложен акцент в обучението в STEM ((Science – Technology – Enginеering – Mathematics). През 2021 година отбор от училището спечили престижното трето място в международното STEM състезание на тема „Преопаковай, за да съхраним нашия свят“, в което участваха представители на над 40 държави. Целите на училището са изграждане на свободомислещи, отговорни и способни млади личности, които с помощта на придобитите в училището знания, умения и нагласи да бъдат по-успешни в своята жизнена реализация. Училището е създадено през 2002 г. В момента негови възпитаници са над 400 ученици. В методите на преподаване са застъпени съвременни подходи и технологии, съобразени с новите образователни потребности и начини на възприятие на подрастващото поколение. От настоящата учебна година „Българско школо“ е одобрено за иновативно училище с проект в областта на изследователската математика, което му дава възможност да прави промени в учебните си програми, за да стимулира развитието на младежите.

  12-20-21

  Скъпи приятели,

  Този декември в „Българско школо“ две благородни инициативи развълнуваха сърцата в нашата сплотена общност.

  С изключителен заряд учениците от втори клас се включиха в акцията на църковния храм „Рождество Христово“ в кв. Младост 3, която събира коледни подаръци за деца между 0 и 18 години, които са в неравностойно положение.

  Малките ни възпитаници се разходиха пеша от училището до църквата с огромното си желание да дарят радост в навечерието на християнския празник Рождество Христово. Там те бяха посрещнати от организраторите, които разпределяха и опаковаха поименно и с адреси събраните подаръци.

  Децата бяха невероятно ентусиазирани и се включиха като елфи помощници с голямо желание, като същевременно се научиха да подгъват внимателно опаковъчната хартия, да преценяват обема на подаръка, да подлепват и да слагат етикети с имената на детето и неговата майка.

  Междувременно второкласниците задаваха въпроси за различното в живота на децата с аутизъм или с Даун и разбраха, че за да се чувстваш щастлив, е необходимо просто с цялото си сърце да направиш нещо добро за някой друг – да дариш щастие!

  Втората инициатива, в която наши ученици се включиха, подкрепя финансирането на строежа на новата сграда на Карин дом – фондация, която 25 години работи за приобщаването и социалната рехабилитация на деца със специални нужди и техните семейства. Средствата от красивите ръчно изработени в „Българско школо“ картички за Коледа ще помогнат на практика, но покрай това творчество нашите ученици ще обсъждат така важната социална тема за разнообразието в обществото ни като ценност и за промяната на стереотипните нагласи спрямо хората с увреждания.

  Светли празници!

  10-28-21

  Отново сме в ситуация на онлайн обучение за неопределен период от време. Повечето ученици се радват, че са в училище и могат да учат и общуват на живо, което сега ще им липсва. Има и такива, които с радост чакат ново дистанционно обучение, защото го свързват с повече свобода и по-лек дневен режим. Общо за всички, обаче е усещането за неяснота, несигурност, досада и умора от продължителната необичайна ситуация. Дори и феновете на дистанционното обучение срещат трудности в тази ситуация, например с организирането на дневния си режим. Това води до нестабилност в мотивацията на много от децата, а някои дори започват да си задават въпроса какъв е смисълът на училището.

  На всички ни се иска децата да са спокойни, щастливи и мотивирани. Какво можем да направим така, че да ги подкрепим в тази ситуация? Как да реагираме, когато имат трудности?

  Когато детето сподели, че нещо го тревожи или разстройва, или пък забележим, че не е в настроение, често автоматичната ни реакция е да кажем нещо като – “Е, хайде, не бъди тъжен/тъжна” или “Нали поне не трябва да пътуваме всяка сутрин” или “Стига си гледал/а толкова негативно на нещата, усмихни се”. Всички тези реплики са в опит да окуражим и разведрим децата, но често могат да имат обратния ефект. Реално посланието, което чува детето е, че не е приемливо да се чувства така, както се чувства, че ако му е трудно, нещо не е наред с него и евентуално, че споделяйки чувствата си е в тежест на околните. Това може да добави чувства на срам и неадекватност към всичко друго, което детето е изпитвало дотогава.

  Вместо това можем да приложим емпатичното слушане, също наричано емоционален коучинг. Целта на този метод е да се позволи на детето да изрази емоциите и преживяванията си, като те се приемат такива каквито са. Ако детето не успява да се изрази с думи, може да му предложим да нарисува или да изрази с тялото си как се чувства. Може да задаваме уточняващи въпроси, за да помогнем на детето възможно най-ясно и пълно да формулира емоциите си. Понякога е достатъчно само да повторим казаното от детето, за да се усети то изслушано и да продължи да споделя. Този процес сам по себе си подпомага емоционалната регулация, тъй като дава на детето механизъм да приеме емоцията и постепенно да я обвърже с думи и логически концепции. Когато емоцията се назове и приеме, тя постепенно се “отдръпва” и ни позволява да достигнем и другите си когнитивни ресурси.

  Следващият етап е да се въздържим от конкретни предложения, а да водим детето към това да намери свое решение с въпроси като: Какво би могъл да направиш в тази ситуация? Какво си правил, когато си срещал подобна ситуация преди? Какво би посъветвал приятел, ако дойде при теб с такъв проблем? Ако опиташ тази стратегия, какво ще се случи според теб? Помагаме на детето да изследва ситуацията в безопасна среда и да се усети компетентно да се справи с трудността. Насочваме го към това какви умения е нужно да развие, за да се справи със ситуацията.

  Мотивацията и желанието за учене не са нещо, което има нужда да се развива в децата – те ги носят автентично вътре в себе си и те ще ги водят през целия им живот. Възможно е обаче, да се появят бариери пред проявяването им, ако детето изпитва трудности, с които не знае как да се справи. Нашата роля е да водим децата, преминавайки през тези трудности, като им помагаме да се чувстват силни, уверени и самостоятелни в преодоляването на трудните моменти.

  Примерен разговор

  Д: Оф, пак трябва да влизам в тъп онлайн час…

  Р: Не говори така, трябва да проявяваш уважение към училището!

  Изводи на детето:  1. Никой не ме разбира 2. На нашите им е все едно как се чувствам 3. Трябва да си мълча и да изтрая тази гадост да приключи в 12-ти клас…

  Алтернативен разговор

  Д: Оф, пак трябва да влизам в тъп онлайн час…

  Р: Хмм, явно нещо се случва… Влизаш в час, така че моментът не е подходящ, но искам да поговорим после.

  Р: Стори ми се, че никак не ти се влизаше в часа?

  Д: Да, омръзна ми вече да сме онлайн.

  Р: Разкажи ми повече.

  Д: Ами, какво да ти кажа, трябва да следя тази програма, освен това като сме онлайн е по-скучно и не винаги успявам да запиша всичко и имаме много повече домашни…

  Р: Май онлайн е по-предизвикателно?

  Д: Ами да… Иска ми се да се справям, но все изпускам нещо и много се уморявам.

  Р: Имаш усещането, че не успяваш да се справиш с всичко и се уморяваш много?

  Д: Да… Пиша си повечето неща, но за някои домашни закъснявам и все едно пропускам нещо.

  Р: Имаш ли идея какво можеш да направиш, което да ти помогне да си по-организиран?

  Д: Да, искам да си направя тефтер, в който да си пиша веднага, когато имаме нова задача и да планирам в кой ден да я върша.

  Р: Много добра идея! Имаш ли нужда от помощ за намиране на тефтер?

  Д: Не, имам един от миналата година, отивам да го извадя!

  Изводи на детето: 1. Аз знам какво трябва да направя, за да успея. 2. Мога да разчитам на семейството си при други трудни ситуации, те ме разбират и подкрепят.

  Препоръка за книга по темата – „Как да говорим така, че детето да слуша – и да го слушаме така, че да говори“, Адел Фабер

  Автор: Нели Цветкова, училищен психолог

  10-19-21

  През учебната 2020/2021 г. в „Българско школо“ стартирахме промени в учебната програма по математика в 5. клас, които впоследствие прераснаха в иновативен проект „Изследователска програма по математика в прогимназиален етап“. С него през настоящата 2021 г. нашето училище кандидатства и вече е официално обявено от Министерството на образованието и науката за иновативно училище. Какво означава това и защо беше важно да се случи ни разказва г-н Иван Петров, учител по математика в „Българско школо“, който инициира тези промени.

  Защо беше необходима тази иновация и какви са очакваните ползи от нея за учениците?

  Нашата иновация се осъществява по две ключови направления. Едното е осигуряване на възможност за учениците да се запознаят с различни теми и да се задълбочат в тях през конкретни задачи, затова правим промени в учебните програми. Разбира се, тези промени не са самоцелни, а подлежат на анализ и разговори с експерти в областта на обучението по математика в училище.

  Другото направление е в посока осигуряване на среда и инструменти за изследване, чрез които учениците да имат възможност да се задълбочат в темите по смислен и ангажиращ начин, затова надграждаме обучението, като въвеждаме повече изследователски, проектни и приложни задачи, през които учениците да научават новите неща.

  Всички добре осъзнаваме, че светът се променя. Ако преди няколко години основният източник на информация е бил учителят, то днес това е интернет. Нашата цел е да научим учениците как да боравят с толкова много информация – как да я анализират, синтезират, отсяват, представят и т.н. Друга цел, която си поставяме, е да изместим фокуса от оценките към това, което учим. Очакването ни е в 7. клас учениците да разработят и изпълнят собствен изследователски проект в областта на математика, по който да работят през цялата учебна година.

  Какви ще са промените в учeбната програма и протичането на часовете по математика?

  Часовете по математика са увеличени от 4,5 на 6 часа на седмица. Въвели сме и нови теми, като например костенуркова геометрия. Бих казал, че по-големите промени ще бъдат в протичането на часовете, тъй като стандартното решаване на задачи е допълнено с работа по проекти – разработване на калкулатори с помощта на Excel или Scratch, писане на есета, приложение на Excel при анализиране на собствения начин на живот и доколко той е здравословен, използване на различни динамични софтуери за изследване на различни геометрични фигури и други.

  Като цяло целта ни е в рамките на проекта, който продължава 4 години, във всички класове и паралелки да има разработени изследователски учебни програми, по които да се работи. Разбира се, това се отнася и за предметите биология, химия, физика, информационни технологии, човекът и природата.

  01-29-21

  Социалните мрежи в последно време прегаряха от крайните позиции на всякакви организации във връзка с ограничителните мерки – родителски и учителски – които разменяха подписки за и против завръщането на децата в училище.
  Но някой попита ли децата? Как се чувстват те? Как се справят с повторното оставане вкъщи, с работата в електронна среда от разстояние, с чувствата си?

  В началото на учебната година учениците от ЧСУ „Българско школо” споделиха с преподавателите си и с училищния психолог, че по време на първото преминаване към дистанционно обучение са се чувствали объркани, тъжни и самотни, често са изпитвали умора от получените домашни, неувереност от работата с непознати платформи, а някои са усещали скука от еднообразието в ежедневието си.

  Проучване, проведено сред всички възпитаници на училището на възраст от 7 до 13 години, показва, че въпреки предизвикателните условия на учене и работа, децата са положили усилия да организират добре времето си, да подобрят представянето си, да усвоят нови умения за работа в електронна среда. Но не пропускат да споделят притеснението и гнева, които са изпитвали в тези необичайни условия.

  Летните преживявания и близостта със семейството успяват да намалят силата на преживените месеци в дистанционно обучение и началото на учебната година изпълва учениците с надежда и ентусиазъм. Радостта от срещата със съученици и учители на живо успява да приглуши натрупаните от март до юни емоции. Но с появата на новата разпоредба за преминаване към работа в електронна среда от разстояние тревогите отново изместиха радостта, притеснението отново премина на преден план.

  „Кога ще си видя съучениците отново? Чак в трети клас ли?”

  Спонтанният въпрос на второкласник, който събира багажа си в последния учебен ден, може да даде идея какви мисли вълнуват малчуганите. Положителното в ситуацията беше, че този път децата успяха поне да си кажат довиждане с любимите преподаватели и своите приятели от класа. По-големите ученици дори оцениха, че ситуацията им е по-скоро позната и споделиха известна увереност, че сега имат повече умения за работа с компютър, за самоорганизация и за разпределяне на времето. Новото „прибиране вкъщи” ядоса децата, но ги завари и значително по-спокойни от предишния път. Възможността на учителите и училищният психолог да ги подготвят за домашния престой също допринесе за по-положителната нагласа към предстоящото дистанционно учене.

  Оттам идва една от основните разлики в нагласата на учениците при предишното обучение от разстояние и сегашното, обобщава Нели Цветкова, училищен психолог в “Българско школо”. Децата са чувствителни към промените и фактът, че дори не са успели да си приберат нещата от училище през месец март, е предизвикал силно негативни емоции.

  След новата заповед за дистанционно обучение през месец декември, в последния учебен ден отново имаше сълзи. Децата са по-спокойни и уверени в уменията си да учат дистанционно, но са все така разтревожени, че новините, които получават, не са последни и ситуацията може да се удължи за неизвестен период от време.

  Преподавателите от ЧСУ „Българско школо” също споделиха впечатленията си. „Учениците имаха нужда да чуят, че е напълно нормално да се чувстват ядосани от ситуацията. Че е напълно нормално да не се справят с новостите от първия път. Че е напълно нормално да потърсят и да получат помощ, за да се представят добре”, споделя Калоян Йотов, учител по английски език на петокласниците в Школото. Той и колегите му се стремят да покажат на учениците си, че не са сами в тази предизвикателна ситуация и че с взаимна подкрепа могат да се чувстват значително по-спокойни.

  Предизвикателства пред учениците предстоят не само в настоящото дистанционно обучение, а и в бъдещото им академично развитие. Интересни ще са резултатите от приемни процедури в следващ етап на обучение.

  Съобразно с обстановката в страната „Българско школо“ обяви изцяло онлайн прием за 8. клас, състоящ се от разработването на проект, онлайн представянето му, както и онлайн събеседване с изпитна комисия. Приемният процес е замислен така, че да могат бъдещите гимназисти да бъдат улеснени в усилията си по кандидатстване, без същевременно да се прави компромис в качеството на подготовката им. Екипът по прием в училището споделя, че очаква добри резултати от кандидат-гимназистите, но се надява за по-малките ученици от подготвителен клас, както и за математическата паралелка в 5. клас да има възможност да проведе приемния ден присъствено заради възрастта на учениците.

  Ако направим паралел между обучението в електронна среда от разстояние в периода от март до юни и настоящата работа на учениците, можем да кажем, че сега децата са значително по-уверени и спокойни. И ако наистина ги попитаме как се чувстват, вероятно отново ще споделят известна тревога, умора и скука, но и значително повече самочувствие, че знаят как да се представят добре.

  А ние можем само да им кажем – не забравяйте, че не сте сами в тази ситуация.

  12-11-20

  Стипендии за най-добрите представяния в изпитната процедура

  Формуляр за кандидатстване. 

  * Част от ресурсите в снимката са заимствани от Виртуален кабинет по математика

  През учебната 2019-2020 г. „Българско школо“ обяви нов формат на обучение в 5 клас – математическа паралелка, в която предметът се изучава с фокус върху практическото приложение на математика, откривателство и взаимовръзката ѝ с други науки и области на живота. Кандидатите бяха както от четвъртите класове на учебния комплекс, така и от други столични училища.

  Повече за новото начинание разказва Иван Петров, учител по математика в тазгодишната математическа паралелка.

  1. Каква е разликата между преподаването на математика в паралелката в 5. клас на „Българско школо“ и вече познатите формати на паралелки с интензивно изучаване на математика?

  Разликата е от една страна за учителя – нужно е много планиране и подготовка, за да могат децата да усвоят очакванията, заложени от МОН, но и да успеят да преживеят истинското приложение на математиката в ролята си на изследователи. Няма един сборник или учебник, голяма част от ресурсите ги сглобявам сам. От друга страна, поставям децата в непознати ситуации, за които нямат конкретен алгоритъм как да действат. Това измества фокуса от въпроса: „Каква оценка ще получа?“ към мисленето: „Какво мога да си взема от тази ситуация, така че другия път да се справя по-добре?“. Освен това стимулира изследователския им дух и ги поощрява да търсят нестандартни решения. 

  1. Какво беше характерно за изпитните задачи за кандидатстване в математическата паралелка? А какво да очакват кандидатите от изпита тази година?

  Основната цел на изпита е да привлече ученици, които имат вътрешна мотивация и искрен интерес към математиката и не задължително са се занимавали със състезателна математика. Това са деца, които измислят свой начин за решаване на задачи, не се страхуват да пробват нещо ново и много често задават въпроса “Защо?”. С радост споделям, че в момента в 5 клас има деца, които не са в категорията “състезатели”, но се класираха и в момента се справят блестящо.

  Целта ни е изпитът да няма определен формат, за който децата да се готвят. Повечето задачи не обхващат състезателни теми. Ние искаме да видим, че децата имат задълбочено разбиране върху основните теми, изучавани в начален етап, и се отличават с креативност и находчивост.

  1. Можете ли да дадете пример за задача/дейност от последните Ви часове с децата? Как подходиха към нея? С каква нагласа? Срещнаха ли трудности? Как ги преодоляха и имаше ли креативни решения?

  Първият проект, който зададох на децата, беше да изготвят дигитален или механичен калкулатор, който да определя делителите на дадено въведено число, както и дали дадено число е делител на друго число. Първата реакция на децата беше: “Ама, господине, как?”, “Господине, това няма как да стане!”. В крайна сметка всички деца успяха да направят такъв калкулатор, като едни от най-интересните бяха механичните и тези, изготвени на Scratch. Разбира се, всеки имаше възможност да представи калкулатора си.

  През този месец зададох на децата да напишат математическо есе, като повечето от тях бяха в шок как така ще пишат есе по математика. Но именно то е начин да се научат да представят сложни математически концепции по достъпен начин.

  1. Какви умения и знания целите да усвоят Вашите ученици чрез обучението си в тази паралелка?

  Краткият отговор е – много! За пети клас сме се фокусирали върху:

  • Изграждане на нагласа за постоянен напредък (или с други думи, оценката не е най-важното нещо);
  • Изграждане на умения за извеждане на алгоритъм от дадена задача или задачи – това е много важно умение, тъй като помага на учениците да се справят по-бързо със задачите;
  • Изграждане на умения за комуникиране на математически идеи (или с други думи, как да говорят като математици);
  • Запознаване с основни динамични математически софтуери, с цел изследване на математически проблеми.

  Това са конкретни умения, по развитието на които ние работим целенасочено. През следващата учебна година, в 6. клас, фокусът ще бъде основно върху изграждането на изследователски умения у децата и работа върху реални математически проблеми, а в 7. клас децата ще имат възможност да разработят и реализират един истински изследователски проект по математика.

   

   

  1. Очаквате ли те да продължат образованието си в програми със засилено изучаване на математика или това да бележи професионалния им път?

  Честно казано, очакваме децата да усетят красотата на математика, да посещават часовете по математика с желание и интерес и да видят истинското й приложение във всекидневни ситуации. Разбира се, една част от тях ще продължат да се занимават и професионално с тази наука, но за мен е по-важно нагласата, която ще развият към математиката. В настоящата паралелка има деца, които харесват математиката изключително много, мотивацията им е висока и в същото време засега не мислят за училища с профилирана подготовка по математика след 7. клас.

   

  Директорът на „Българско школо“  Даниела Тодорова добавя, че паралелката в 5 клас с изучаване на математика с практическа насоченост е естествено допълнение в цялостната концепция за обучение в „Българско школо“: „В учебния комплекс залагаме на принципите на прогресивното образование: ученето чрез правене, фокус върху творческото и критично мислене, самостоятелност и лична отговорност, преносими умения, любопитство към света и знанието. За нас е важно постепенно да внедрим модел на образование, който показва на децата връзката на училищното знание с истинския живот, учи ги да решават реални проблеми, да виждат учебните предмети в контекст и във взаимната им обвързаност. От детската градина до гимназията, чийто прием обявихме тази година, принципите на откривателство и изследователство са заложени в работата на екипа с учениците.

  Мисля, че с този начин на обучение ще подготвим по-успешно децата за предстоящия след три години нов формат на НВО като интегрирани изпити, ще подобрим резултатите им именно при решаването на практическите задачи, които в момента най-много затрудняват учениците.

  За най-добрите ни кандидати ще предложим три стипендии, които ще бъдат валидни за целия период на прогимназия (5-7 клас), стига ученикът да запази високо ниво на академично представяне.“

  Първа стъпка към кандидатстването за математическата паралелка е попълването на този формуляр. 

  Планираната дата за изпит е 25 април 2021г. от 10 часа в сградата на „Българско школо“ на ул. Генерал Майор Васил Делов“ 10. За въпроси относно паралелката, пишете на priem@bgshkolo.com

   

  11-04-20

  С вълнение споделяме с вас тези кадри от едно много симпатично събитие с випуска ни петокласници, което се състоя малко преди старта на учебната година. Заедно с класните ръководители Калоян Йотов, Елина Рударска и Владимир Цветков трите паралелки ученици изминаха над 10 километра в гората заедно, срещнаха различни предизвикателства и решиха множество загадки, в които бяха задружни и не оставиха пламъка на приключението да угасне дори за миг, смяха се много, имаше и охлузени колене, но важното е, че ако някой падне, всички му помагат да стане и да продължи отново. Защото общността е общност и извън училище, а ученето не е само в класната стая.

  Вярваме, че учебната година ще продължи в същия задружен дух! Благодарим за споделеното добро настроение, петокласници!

   

   

   

  09-09-20

  Уважаеми родители,

  Здравето на нашите възпитаници е приоритет за нас и в настоящата епидемична обстановка в страната „Българско школо“ предприема мерки в следните направления:

  • Промени в пропусквателния режим за вход и изход
  • Медицински филтър и контрол
  • Почистване и дезинфекция в училище, в т.ч. условия за засилена лична хигиена
  • Осигуряване на дистанция между паралелките в учебно време
  • Организиране на храненията в рамките на учебния ден
  • Организиране на допълнителните дейности между 17 и 18 ч.

  Sending Children Back to School During COVID-19 | Lark Health

  Описаните в настоящия документ ​мерки имат за ​​цел да осигурят в училището безрискова, доколкото е възможно, среда за здравето на учениците и училищния екип. Мерките се базират на следните принципи:

  • Спазване на общите здравни мерки и действащите здравни правила​, общи за цялата страна, както и придържане към ​предписанията и насоките ​на съответните образователни и здравни институции;
  • Стратегия на ​частично ограничено взаимодействие между учениците от различните паралелки​
  • Изграждане и поддържане на ​нагласи за здравно и социално отговорно поведение на децата​ като част от възпитателната функция на училището.

   

  Противоепидемични мерки в ЧСУ „Българско школо“ през учебната 2020-2021 г. в условията на Covid-19

  Здравни протоколи за поведение при съмнение или случай на Covid-19  в „Българско школо“