Днес се отбелязва първият официален Ден на четенето в България!

Кампанията е организирана от фондация „Четене“ под мотото „Четенето дава възможности“ и цели да разпространи обичта към книгите и да популяризира идеята, че да четеш, те прави не просто грамотен, но и мислещ човек, който може да постигне всичко във всяка област.

ЧСУ „Българско школо“ се включи в Деня на четенето с различни инициативи – четене на децата, четене от децата, разговори за книги, книжен карнавал с любими герои. Малките читатели обмениха идеи кои книги ги вълнуват, как се чувстват, когато открият нов книжен приятел, а ние – порасналите читатели – им споделихме защо обичаме да четем и как това ни помага, когато сме тъжни, изморени или дори мъничко самотни. И най-вече – колко е незаменимо, когато намерим щастливо ново място, чувство или цял нов свят в непозната книга.

Днешният Ден на четенето избрахме и за начало на Месец на четенето във втори клас, в рамките на който децата ще имат възможност да чуят любимите приказки и истории на своите родители, по-големите ученици ще им дойдат на гости с откъси от своите любими книги, второкласниците, на свой ред, ще почетат на децата в детската градина. Предстои им среща с автор на най-любимите им детски книги, изложба на рисунки и много, много забавления, докато си говорим за книжни светове по различен начин.

В „Българско школо“ вярваме, че ученето чрез преживяване създава уверени, любопитни млади хора, усвояващи трайни знания и готови да постигнат всяка мечта.

А какво по-силно преживяване от цял месец, посветен на книжните светове?

Приятно четене, деца!