​​10 стъпки, с които да преборим стреса от началото на учебната година

Всеки първи учебен ден е свързан с много емоции. Някои са позитивни, а други не. За първокласниците това е свързано с процес на адаптация. Свикване към новите характери на съученици, а и на учители.

​Колкото и да ни се иска, не можем да избегнем негативните усещания от новото начало. Понякога подценяваме стреса и тревогата, които изпитват децата, защото мислим, че са много малки, за да се стресират. Но това не е така и ние трябва да им помогнем – да им предоставим необходимите „инструменти“ (знания и умения), с които да се справят, да се адаптират по-лесно. Често напрежението може да има и физически „изяви“ като: 

– болки в корема и гадене преди излизане за училище;

– неспокоен сън със сутрешна умора и сънливост;

– честа смяна на настроенията, раздразнителност и негативизъм, отказ да се посещава училище;

​За нас може да е нещо елементарно, нещо, което забравяме още след ден-два, но за малчуганите това далеч не е така. Затова ще ви предложа 10 начина, чрез които да помогнете на децата си да смекчат усещането за претовареност и напрежение след началото на учебната година.
​1. Организирайте график. Помогнете на децата си да организират времето и задачите, които трябва да изпълняват. Усещането за ред, дава такова и за контрол. Затова поставете приоритети и създайте ред в техните задължения (учебни или домашни).

​2. Вторият ми съвет прилича малко на предния. Направете така, че дейността да се превърне в рутина. Навикът не изисква усилие. Нека си имат точно определено време за учене, отдих, хранене, сън, забавление и др. Редовните дейности (режимът) ще им помогнат да се почувстват по-сигурни и организирани.

​3. Помагайте им с домашните (научете ги да търсят подкрепа/помощ). Поощрявайте ги, предлагайте им помощта си, предложете им различни начини за учене и организация на материала. Да, знам, че това е работа и на техния преподавател, но когато детето чуе подобен съвет от родителя си, вижда, че е нормално да изпитва затруднения.

​4. Физическа активност. Поощрявайте децата да редуват учене с физическа активност. Подкрепяйте ги в избора на спорт. Физическата активност редуцира стреса, вентлира напрежението и подобрява настроението.

​5. Начин на хранене. Обърнете внимание как и с какво се храни вашето дете. Бързите въглехидрати (захари) ни дават временна енергия, но след това ни правят мудни и сънливи.

​6. Разговаряйте с тях. Давайте им поле за изява. Но изява на техните чувства и емоции, на техните притеснения и очаквания по повод започването на новата учебна година. Бъдете техни слушатели, а не критици. Слушайте ги внимателно, споделете им вашия опит и тревоги, когато сте били деца.

​7. Подкрепа от учители. Нерядко се случва детето да изпитва притеснение да сподели нещо дребно пред своя учител, особено в начален курс, защото тогава учителя е много голям авторитет. Нека научим децата, че учителя може да бъде и подкрепящ и съпричастен.

​8. Упражнения за релаксация. В зависимост от възрастта, децата могат да практикуват различни техники, водещи до отпускане и вентилиране на напрежението. Такива са йога, различни начини на дишане, медитация, слушане на подходяща музика и др. Подобни упражнения подобряват концентрацията и спокойствието по време на училище.

​9. Пътят до училище. Много често се случва да бързаме, защото закъсняваме. Борим се със задръствания, тежък трафик, натоварен график. Опитайте се да превърнете пътя до училище в приятен момент за общуване. Или пък момент в който децата могат да слушат/четат нещо образователно. А след учебния ден, поговорете за предстоящи приятни събития.

​10. Насърчавайте детето да създава нови приятелства. Нека знае, че общуването е динамичен процес и нищо не е вечно и за постоянно. Днес ни се сърдят, не искат да си играят с нас, но утре ще е съвсем различно.

​В заключение бих искал да кажа, че не трябва да забравяме, че имам право на тези емоции – негативни, потискащи, но нужни за да се адаптираме. Нека покажем на децата, че е нормално да се чувстваме така, но имаме силата да преодолеем това моментно състояние. Напомняйте им за миналите им постижения и успехи и ги насърчавайте да очакват, че всичко „лошо“ си има своя край, след който следва щастието.

Източници: www.prepodavame.bg

​д-р Вергиния Николова

​​​​​​​​​​Евгени Братков

​​​​​​​​Психолог: ЧСУ „Българско школо“