„Единство в многообразието“ – национално състезание

„Единство в многообразието“ – напълно в духа на мотото на Европейския съюз протече вчерашното общонационално събитие за деца от трети до пети клас в нашето училище.

ЧСУ „Българско школо“ беше домакин на състезанието по знания и обща култура на тема „Европа и Европейския съюз – културно многообразие, ценности, принципи и права“, организирано съвместно с медийната платформа „Вижте – новините на детски език“ и „Книговище“.

На гости ни бяха отбори от Монтана, Плевен, Горна Оряховица, Лясковец, Ветрен, Ботевград и Перник. Осемте отбора преминаха през предизвикателства в три кръга – решаваха книговищен въпросник от 50 въпроса за 30 минути; под игрова форма тип „асоциации“ обясняваха на отборите си понятия, значими личности, интересни места и знакови забележителности, а за финал разсъждаваха и презентираха на различни теми, фокусирани върху понятия като „свобода“, „равенство“, „културно многообразие“, „достойнство“, „възможности за децата в рамките на ЕС“, „приятелство“.

Децата се представяха пред авторитетно жури – представител на Европейската комисия, преподаватели в Софийския университет, катедра „Европейстика“ и журналист – по теми за големи, но на детски език.

Събитието премина във вълнуваща атмосфера на нови запознанства и приятелства, любопитни и любознателни деца – тържество на знанието и екипната работа.

Специални поздравления за отбора на ЧСУ „Българско школо“ – Ная, Митко, Алекс, Кати, Антон и Крис, които неуморно изчетоха стотици статии (денем, нощем, през ваканциите), натрупаха знания в много нови области, съградиха сплотен екип и резултатът не закъсня – шампиони!

А в края на деня – победители се оказват и всички онези деца и учители, които посветиха съботния си ден и много усилия преди него на задаването на въпроси, размислите, новите хоризонти на ума, възможностите, приятелствата.