Гимназисти от ЧСУ „Българско школо“ на GLOBAL MONTESSORI GAMES в Мексико

Тази седмица част от нашите гимназисти заедно с повече от сто души от цял свят взимат участие във второто издание на Игрите за устойчиво развитие Global Montessori Games на красивия остров Козумел, Мексико. Началото беше поставено чрез мултикултурни изпълнения, съчетаващи спорт, игри и танци като чудесен начин за участниците да се запознаят и да създадат нови приятелства.

Гимназистите ни бяха участници в презентация на „CONANP“ – група учени по околна среда, които споделиха информация за разнообразната гама от видове на и около острова и необходимостта от защитата им. Плаваха на борда на катамаран до El Cielo, където се гмуркаха с шнорхел, за да се докоснат до естествената красота на рифа и да се запознаят с многообразието морски видове в местния район, включително скатове, риби и корали. Специален сегмент от програмата беше ден, фокусиран около Цел 14 на ООН за устойчиво развитие: „Живот под вода“.

Гимназистите посетиха екологичния парк Punta Sur. Освен че се докоснаха до екзотични представители на животинския свят: крокодили, фламинго и други местни видове, имаха възможност да се включат в проектни дейности, свързани със значението на мангровата гора за защитата и опазването на тази област и нейното биоразнообразие. „Нагазвайки“ в блатото, изграждаха малки острови от пясък и засаждаха мангрови семена като част от проекта за повторно залесяване на мангрови гори. Това беше чудесен пример както за мисията на SUSTAINABLE DEVELOPMENT GAMES, така и за Монтесори образованието:

„Образованието трябва да включва двете форми на работа, ръчна и интелектуална, за едно и също лице и по този начин да разбере чрез практически опит, че тези два вида работа се допълват взаимно и са еднакво важни за цивилизовано съществуване.“

Д-р Мария Монтесори

Изключително сме щастливи, че наши гимназисти имат възможността да се включат и да бъдат активни участници в тази международна инициатива, както и да бъдат посланици на мисията, визията и ценностите на нашата образователна институция.