ЧСУ „Българско школо“ влиза в надпреварата НАЙ-АКТИВНО училище 2023

На 29.09.2023г. петък учениците от ЧСУ „Българско школо“ ще се включат в Европейски ден на спорта в училище #ESSD2023 . Този специален ден e посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт. Основната цел на събитието инициирано от @БГБъдиактивен е да насърчава физическата активност сред учениците не само в България, но и в цяла Европа.

Нашите ученици ще имат възможност да опитат нови активни занимания и спортове: бадмингтон, скуош, стрелба с лък, бейзбол, фектовка, таекуондо, презентирани и демонстрирани от едни от най-добрите треньори в България.

От първото издание през 2015-та до 2022-та, участие са взели над 700 000 ученици. През 2022-ра, кампанията отбелязва рекордни резултати, като в нея се включиха повече от 700 учебни заведения в цялата страна. Въвлечени са били повече от 328 населени места с участието на над 138 000 ученици и близо 21 000 преподаватели и родители.

Европейски ден на спорта в училище носи и допълнително послание – възпитаване на отговорно поведение в подрастващите към околната среда. Чрез езика на спорта, децата лесно научават принципите за устойчив начин на живот и развиват важни навици. Един от акцентите в тазгодишното издание е темата Спортни събития #БезОтпадъци #sportwithoutwaste .

Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

Специални гости на събитието ще бъдат:

Тереза Маринова – Златен олимпийски медалист в дисциплината троен скок

Владимир Николов – 5 пъти шампион на България по волейбол

Тихомир Иванов – Световен университетски шампион в скок на височина

Цанко Цанков – Световен, европейски и национален рекордьор на маратонско плуване